Pravobraniteljica posjetila škole u Cerni i Otoku

Pravobraniteljica posjetila škole u Cerni i Otoku

Cerna1.malaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić posjetila je 2. lipnja 2014. Cernu i Otok, mjesta u kojima je smješten veliki broj evakuiranih stanovnika poplavljenih područja u Slavoniji. Tom je prilikom posjetila Osnovnu školu “Matija Antun Reljković” u Cerni i Osnovnu školu Josipa Lovretića u Otoku, zatim dječju kreativnu radionicu, koju u Cerni vode članovi Društva Naša djeca iz Vinkovaca te aktiviste Prihvatnog centra Otok, a sastala se i s načelnikom općine Cerna i predstavnikom grada Otoka.

 

Školama je donijela na dar i nešto didaktičkog materijala i pribora za kreativni rad s djecom, predloživši da i tijekom ljeta pokušaju organizirati slobodne aktivnosti za djecu iz Cerne i Otoka, kao i djecu iz poplavljenih područja koja su ondje privremeno smještena.  

U Cerni se u razgovoru s ravnateljem škole Ilijom Grgićem i školskom defektologinjom Ivom Jurić upoznala s uvjetima u kojima je trenutačno organiziran rad škole, u čijoj sportskoj dvorani je još uvijek smješten znatni broj ljudi s poplavljenih područja, među kojima se nalaze i djeca predškolske i školske dobi. O tome kako je organizirano njihovo zbrinjavanje izvijestio ju je načelnik općine Cerna Goran Begić te pokazao prostore koje je škola ustupila za smještaj postradalih, kao i za skladištenje humanitarne pomoći. U školskome dvorištu smješteni su i pripadnici Hrvatske vojske koji pomažu u sanaciji poplavljenih područja te pokretna kuhinja u kojoj s e pripremaju obroci za postradale.

Za djecu smještenu u školi organizirana je radionica-igraonica u dvorani obližnje Šumarije, gdje s djecom rade aktivisti vinkovačkoga Društva Naša djeca te su ih pravobraniteljica i njezini savjetnici Sanja Vladović, Darko Laksar i Maja Flego posjetili i porazgovarali s djecom i voditeljicom radionice.

Nakon toga su se uputili u Otok, gdje su se u Gradskoj upravi susreli s Josipom Dabrom zaduženim za komunalno gospodarstvo, koji ih je izvijestio o aktualnom stanju u mjestu koje je prihvatilo i zbrinulo veliki broj evakuiranih mještana Gunje, Rajevog sela, Račinaca i Posavskih Podgajaca.

U Osnovnoj školi Josipa Lovretića susreli su se s ravnateljicom Marinom Beuk i pedagoginjom Lidijom Almaš s kojima su razgovarali o tome kako se aktualna zbivanja u Otoku odražavaju na rad škole, čiji su učenici i sami sudjelovali kao volonteri u pružanju pomoći stradalima.

U Prihvatnom centru Otok pravobraniteljica i njezini savjetnici potražili su podatke o broju evakuirane djece koja su još u Otoku te doznali da su aktivnosti za djecu organizirali Izviđački odred „Suvara“, Dječji vrtić „Pupoljak“ i drugi aktivisti iz Otoka, kao i da se osjeća velika potreba za žurnim organiziranim pružanjem stručne psihosocijalne pomoći i odraslima i djeci. (Na slici: dječja radionica u Cerni)