Pravobraniteljica posjetila OŠ “V. Nazor” u Virovitici

Pravobraniteljica posjetila OŠ “V. Nazor” u Virovitici

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezine savjetnice posjetile su 25. listopada 2022. Osnovnu školu Vladimir Nazor u Virovitici. O organizaciji rada škole, školskoj svakodnevici, suradnji s institucijama koje se bave zaštitom djece i izazovima s kojima se suočavaju u radu, razgovarale su s ravnateljicom Sanjicom Samac i stručnim suradnicama – pedagoginjom Vandom Zdjelar-Viljevac, psihologinjom Marietom Kanižaj i socijalnom pedagoginjom Marjanom Goričanac. Školu pohađa 640 učenika, a uz matičnu školu u Virovitici ima i tri područne škole u Koriji, Podgorju i Sv. Đurđu.

Nakon sastanka s ravnateljicom i stručnim suradnicima škole, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić je u okviru sjednice Učiteljskog vijeća predstavila rad Ureda pravobraniteljice za djecu kroz prezentaciju pod naslovom “Izazovi i mogućnosti u zaštiti prava djece u odgojno-obrazovnim ustanovama”. Učitelji i učiteljice dobili su osnovne informacije o ovlastima i načinu rada pravobraniteljice za djecu, o tome s kakvim se prijavama povreda prava djece najčešće susrećemo u vezi s odgojno-obrazovnim ustanovama. Nakon prezentacije, učiteljima je ponuđena mogućnost sudjelovanja u radionici o zaštiti prava djece u “kriznim” situacijama u kojoj se raspravljalo o izazovima i mogućnostima postupanja kroz rad na problemskim situacijama, što su spremno prihvatili.

Paralelno s ovim aktivnostima, pravobraniteljica za djecu i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić susrele su se s predstavnicima Vijeća učenika. S djecom su razgovarale o Konvenciji o pravima djeteta, o njezinoj važnosti za život djece, pravima koja su njome djeci zajamčena, načinu na koji ih oni žive, kao i o tome koliko ih poznaju. Djeca su upoznata i s radom Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS-a te su pozvana javiti se na natječaj za izbor nove generacije koji će pravobraniteljica raspisati 2024. godine. Upućeni su i na mogućnost obraćanja pravobraniteljici za djecu na e-mail namijenjen samo djeci: mojglas@dijete.hr.

Pravobraniteljica se potom pridružila i učiteljima na radionici, nakon čega je obišla prostor škole.

Istoga dana pravobraniteljica je, zajedno sa svojom savjetnicom Marijanom Šego, održala sastanak s predstavnicima grada Virovitice.