Pravobraniteljica posjetila Ured Ombudsmana Republike Slovenije

Pravobraniteljica posjetila Ured Ombudsmana Republike Slovenije

Na poziv slovenske pravobraniteljice, odnosno zaštitnice ljudskih prava, Vlaste Nussdorfer pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 12. studenoga 2018. ured Ombudsmana Republike Slovenije u Ljubljani. Pravobraniteljica se upoznala s radom slovenskoga ureda pravobranitelja te se sastala sa zamjenikom pravobraniteljice Tonetom Dolčičem koji je zadužen za područje povreda prava djece.

U instituciji pravobranitelja Republike Slovenije, u odjelu koji se bavi zaštitom prava djece, uz zamjenika radi još četiri savjetnika koji su po struci pravnici. U razgovoru sa zamjenikom i savjetnicima pravobraniteljica Pirnat Dragičević upoznala se s područjima najčešćih povreda dječjih prava u Sloveniji.

Najveći dio rada slovenskog pravobranitelja u području zaštite prava djece odnosi se na primjenu instituta “zagovorništva” djetetovih prava, koji se temelji na djetetovom pravu na izražavanje svojeg mišljenja, u skladu s člankom 12. Konvencije o pravima djeteta.

Zagovornik dječjih prava nije zastupnik dijeteta, njegova je uloga da utvrdi i prenese volju djeteta, najčešće civilnim postupcima pred sudom ili u postupcima koji se vode pred Centrom za socijalnu skrb. Taj institut, koji u Sloveniji funkcionira već cijelo desetljeće, prvo se odvijao  kao pilot projekt, a od 2017. godine kao institut predviđen Zakonom o pravobranitelju, odnosno odredbama Obiteljskog zakona (u dijelu koji regulira mjere za zaštitu interesa djeteta). Institut zagovornika dječjih prava djeluje kao mreža koju čini 61 zagovornik, angažiran na volonterskoj bazi i sedam koordinatora za svako područje države. Pravobraniteljski ured postavlja zagovornike, prati rad na svakom predmetu, te zajedno s njima odlučuje o okončanju predmeta.

Do sada je tim institutom obuhvaćeno ukupno 600 djece, a samo tijekom 2018. godine obuhvaćeno je 60 djece.