Pravobraniteljica poziva djecu da se prijave za njezine savjetnike

presskonfmala.1

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić raspisala je natječaj za izbor novih članova Mreže mladih savjetnika ili MMS-a, stalnog savjetodavnog tijela pravobraniteljice koje čine isključivo djeca. Uputila je javni poziv djeci iz cijele Hrvatske, putem Ministarstva znanosti i obrazovanja i osnovnih i srednjih škola te putem medija, da joj se jave i kandidiraju za ove specifične „dječje izbore“. Objavila je to i na konferenciji za novinare, održanoj 29. svibnja 2017., na kojoj je pozvala i medije da pomognu kako bi što više djece doznalo za izbore za MMS.

Pozvala je djecu u dobi između 12 i 16 godina da se jave na natječaj za MMS i potraže obrazac za prijavu na stranici www.dijete. Prijavu mogu poslati poštom ili e-mailom.
„Svaka djevojčica ili dječak mogu se prijaviti – ne moraju biti predstavnici svoje škole ili grada i nije osobito važan ni njihov školski uspjeh – važna je njihova osobna odluka da žele pravobraniteljici iznijeti svoja razmišljanja i da su spremni zauzeti se za prava sve djece“, rekla je pravobraniteljica novinarima.
Naglasila je kako očekuje da će i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, a osobito razrednici pomoći učenicima da se informiraju o natječaju, omogućiti im da u školi isprintaju prijavnicu ili da prijavu pošalju sa školskog računala, ako nemaju svoje.
Uz pravobraniteljicu je na konferenciji govorila i sadašnja članica MMS-a, 17-godišnja Elena Škrtić, učenica 3. razreda Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu. Istaknula je da su joj u radu MMS-a osobito bile važne razmjene mišljenja o temama iz područja obrazovanja, pogotovo o odnosima i komunikaciji između nastavnika i učenika, te o vršnjačkome nasilju i kako ga spriječiti.
„Moja iskustva u radu mreže mladih savjetnika vrlo su pozitivna: Naše rasprave o pravima djece i sastanci uvijek su i zabavni, a istovremeno osjećamo da sudjelujemo u nečem vrlo važnom – i za nas i za svu ostalu djecu“, rekla je Elena, naglašavajući da se nitko ne treba bojati prevelike „odgovornosti“ jer se zaključci MMS-a donose u zajedničkoj raspravi u kojoj je svačiji glas dobrodošao, te je pozvala djecu da se prijave u što većem broju.

Press konferencija 29.5.2017 MMSMrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu čini 20 djece u dobi od 12 do 18 godina koji savjetuju pravobraniteljicu i pomažu joj u radu upozoravajući na probleme i potrebe svojih vršnjaka i šireći u svojem okruženju informacije o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice u njihovoj zaštiti. Svoju savjetničku funkciju ostvaruju putem zatvorenog elektroničkoga foruma te u susretima s djelatnicima Ureda pravobraniteljice za djecu, gdje razmjenjuju mišljenja o važnim temama za život djece i mladih. Tako pomažu u formuliranju stajališta i preporuka koje pravobraniteljica javno iznosi kad nastupa kao zagovornica i glasnogovornica djece, što je njezina osobito važna zadaća.
U prošloj godini osobito je bila zapažena njihova Strategija protiv vršnjačkog psihičkog nasilja pod nazivom „Stop tišini koja boli“, kojom su poticali i odrasle i djecu da se angažiraju u prevenciji „nevidljivoga“ nasilja koje se manifestira izoliranjem i isključivanjem djece iz društva vršnjaka. Sudjelovali su i u međunarodnim projektima Vijeća Europe i Europske mreže pravobranitelja za djecu – o prevenciji nasilja nad djecom i među djecom, o socijalnim pravima i sudjelovanju mladih u društvu. A upravo je u tijeku njihovo istraživanje o tome kakav televizijski program žele djeca i mladi, koje je specifično po tome što su ga članovi MMS-a sami osmislili, pripremili anketni upitnik i proveli u svojim školama, te će na jesen predstaviti i njegove rezultate, iz kojih će proizaći i njihove preporuke za tv-nakladnike.
Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu osnovana je 2010. godine, a sadašnji mladi savjetnici čine treću generaciju MMS-a. Njihov mandat traje je tri godine i istječe ove jeseni pa je na kraju mandata njihova zadaća izabrati djecu i mlade za četvrtu generaciju MMS-a čiji će mandat trajati do jeseni 2020. godine.

mms facebook ad WEBNa konferenciji je pravobraniteljica predstavila i kratki tv-spot „Dječji izbori za MMS“, snimljen uz potporu UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, koji će se tijekom lipnja emitirati na Hrvatskoj radioteleviziji, a bit će dostupan i putem drugih medija. Spot je vedar i razigran, šalje poruku otvorenosti i uključivosti i njegova je svrha potaknuti što više djece iz svih krajeva zemlje i s različitim životnim iskustvima da se prijave na natječaj, ističu u Uredu pravobraniteljice. Spot se može pogledati ovdje.

{mp4}mms{/mp4}