Pravobraniteljica poziva na donošenje “dječjeg proračuna”

Pravobraniteljica poziva na donošenje “dječjeg proračuna”

Predstavnici ministarstava, državnih agencija, organizacija civilnoga društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave te drugi stručnjaci okupili su se 19. prosinca 2016. u Maloj kući dječjih prava kako bi se upoznali s obvezama Republike Hrvatske u izdvajanju proračunskih sredstava za ostvarivanje prava djece. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić predstavila im je prijevod Općeg komentara br. 19 UN-ovog Odbora za prava djeteta koji daje smjernice za izradu tzv. „dječjeg proračuna“, a o tome kako se to u praksi namjerava ostvariti govorila je glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo.

Pravobraniteljica je organizirala prevođenje Općeg komentara br. 19, koji je UN-ov Odbor za prava djeteta objavio u srpnju 2016., kako bi ga približila relevantnim institucijama i stručnjacima i potaknula na stručni dijalog i suradnju u primjeni njegovih načela u proračunskim procesima.

Premda Konvencija o pravima djeteta obvezuje države članice da osiguraju sredstva potrebna kako bi se dječja prava doista ostvarila, svjedoci smo da se izdvajanja za djecu nerijetko reduciraju u kriznim vremenima. Mjere štednje među prvima pogađaju stavke namijenjene djeci, rekla je pravobraniteljica, ističući da djeca trebaju biti prioritet i da je ulaganje u djecu ulaganje u gospodarski rast države. Opći komentar poziva i na dugoročnije predviđanje potreba djece na temelju podataka o djeci, procjene njihovih potreba, utvrđenih standarda potrebnih usluga i indikatora dobrobiti djece.


– Željeli bismo postići da se i u vremenu recesije i onda kad se mora štedjeti, na djeci štedi najmanje i najkasnije – istaknula je pravobraniteljica.

Glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo naglasila je da je potrebno unaprijediti način izvještavanja o proračunskim sredstvima izdvojenima direktno ili indirektno za potrebe djece, kako bi se ostvario transparentan pregled ukupnih izdvajanja za djecu u različitim resorima. Iznijela je prijedlog da davatelji sredstava na državnoj i lokalnoj razini unose podatke putem web aplikacije, na temelju kojih bi se generirao skupni izvještaj o sredstvima namijenjenim djeci.


To je novi zadatak pred kojim se nalazi Ministarstvo financija, a ministarstvo može osigurati podatke iz sustava državne riznice o sredstvima namijenjenim djeci za aktivnosti i projekte u državnom proračunu, rekla je I. Jakir Bajo. Istaknula je i da je potrebno izraditi odgovarajuću metodologiju za planiranje i izvršavanje dječjeg proračuna, a nužno je i unaprijediti pokazatelje učinka izdvojenih sredstava, odnosno rezultata postignutih predviđenim programima i sredstvima za djecu, što je osnova za mjerenje učinkovitosti tih programa.


U raspravi su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić, Romana Kuzmanić Oluić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, zamjenica Ureda za udruge Vlade RH Vesna Lendić Kasalo, Marija Ivanković iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture, Veronika Jurišić-Ravić iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Snježana Krpes iz Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, predsjednik Udruge Pragma Nenad Marković i drugi. Mnogi od njih istaknuli su važnost teme, pohvalili jasnoću te izravni i praktični pristup u prezentaciji teme koji je iskazala glavna državna rizničarka. Pohvalili su inicijativu pravobraniteljice te i sami iznijeli prijedloge za bolju suradnju i koordinirano djelovanje u donošenju „dječjega proračuna“.


U drugom dijelu skupa pravobraniteljica je predstavila zbornik “Zaštita najboljeg interesa djeteta/Protecting the Best Interest of the Child”, koji donosi niz tema s Godišnje konferencije i tematskog sastanka Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe (CRONSEE). Ugledni autori iz Hrvatske i inozemstva u zborniku su prikazali različite aspekte zaštite dječjih prava, kao što je zaštita djece izbjeglica, zaštita djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pravo djeteta na cijepljenje, zaštita u konfliktnim razvodima i drugo. Zbornik predstavlja i Opći komentar UN-ovog Odbora za prava djeteta br. 14 o pravu djeteta da njegovi interesi uvijek imaju prednost, kao i Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbi (“Treći fakultativni protokol”).