Pravobraniteljica uputila godišnje Preporuke o zaštiti prava i interesa djece o odgojno-obrazovnim ustanovama

dijete razred skolaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je, u povodu početka školske godine, uputila ministrici obrazovanja i znanosti prof. dr. sc. Blaženki Divjak Preporuke o zaštiti prava i interesa djece o odgojno-obrazovnim ustanovama. Takav dokument, koji sadržava objedinjene preporuke, prijedloge i stajališta koje je pravobraniteljica proteklih godina upućivala nadležnim tijelima u odgojno-obrazovnom sustavu te Vladi RH, i koji su proizašli iz kontinuiranoga praćenja funkcioniranja sustava, pravobraniteljica svake godine prigodno dostavlja Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
Riječ je o dokumentu koji obuhvaća više od dvadeset tema i područja, od prava djece na informaciju i sudjelovanje, zaštite djece s teškoćama u razvoju i djece s problemima u ponašanju, prava djece pripadnika nacionalnih manjina, zaštite zdravlja, sigurnosti i privatnosti učenika, prijevoza u vrtić i školu te drugih raznih područja organizacije školskog života, unutar kojih su definirane preporuke i prijedlozi vezani uz aktualnu problematiku zaštite prava djece u odgojno-obrazovnome sustavu.
Šaljući objedinjene preporuke, pravobraniteljica je zamolila ministricu Blaženku Divjak da ih razmotri u okviru svojega djelokruga i poduzme potrebne mjere i aktivnosti za njihovo ostvarivanje. Također je zamolila da o njihovom sadržaju informira odgojno-obrazovne ustanove kako bi ih one primijenile u radu. Preporuke su dostupne na www.dijete.hr u rubrici Preporuke pravobraniteljice/ Odgoj i obrazovanje.
Cijeli sadržaj preporuka pročitajte ovdje.