Pravobraniteljica za djecu boravila u Osijeku

Pravobraniteljica za djecu boravila u Osijeku

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević boravila je 25. listopada 2018. u Osijeku kako bi se upoznala s aktualnim stanjem u pogledu funkcioniranja sustava zaštite i ostvarivanja prava djece. Zajedno sa svojim savjetnicima koji rade u osječkome uredu Pravobranitelja za djecu Sanjom Vladović i Darkom Laksarom, sastala se u prostorijama Osječko – baranjske županije s pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Sandrom Filipović te s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Ivanom Stanić. Razgovarali su o brojnim područjima djelovanja Osječko-baranjske županije koja uključuju djecu: o odgoju i obrazovanju, posebice djece s teškoćama u razvoju, o slobodnom vremenu i aktivnostima djece u sportu i kulturi te o zdravstvu i socijalnoj skrbi. Pravobraniteljica je saznala za brojne projekte i aktivnosti koje županija provodi u zaštiti dječjih prava i interesa.

Razgovaralo se i o teškoćama s kojima se ovo tijelo regionalne uprave susreće u skrbi za djecu koje je uočila i pravobraniteljica za djecu putem zaprimljenih pritužbi građana s ovog područja. Ujedno je bilo riječi i o mogućim načinima na koje se teškoće mogu riješiti ili ublažiti. Zaključak sastanka je da županija ulaže znatna materijalan sredstva i ostvaruje brojne aktivnosti u ostvarivanju prava i interesa djece te da takvo djelovanje treba i dalje razvijati i unapređivati, u čemu podršku može pružiti i pravobraniteljica za djecu.

Pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević i savjetnica S. Vladović posjetile su i Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničko bolničkog centra Osijek te se sastale s pročelnicom Zavoda dr. sc Katarinom Dodig Ćurković i članovima njezinoga tima. Obišle su i novouređeni i opremljeni prostor Zavoda. Prethodnih godina savjetnica ureda pravobraniteljice u Osijeku nekoliko je puta posjetila nekadašnji Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju te je tada  uočila nepovoljne prostorne i kadrovske kapaciteti za liječenje djece s teškoćama mentalnoga zdravlja. Zbog toga je pravobraniteljica uputila više preporuka resornom ministarstvu i Ravnateljstvu KBC-a Osijek za unapređivanje stanja.

Unatrag dvije godine stanje je značajno poboljšano, Odjel je prerastao u Zavod, prostor Zavoda je proširen, obnovljen i opremljen u skladu s potrebama djece, a povećao se i stručni tim s većim brojem dječjih psihijatara i neliječničkih struka, čime se unaprijedila i organizacija rada u interesu djece koja se liječe u Zavodu. Zaključeno je da su standardi liječenja djece u toj zdravstvenoj ustanovi znatno poboljšani te su danas primjer dobre prakse u Hrvatskoj.