Pravobraniteljica za djecu u Ogulinu

Pravobraniteljica za djecu u Ogulinu
p1090995_640x480Otvorena računalna radionica (ORR) “Svi smo protiv” je u Ogulinu, 16. lipnja donirala 6 računala Društvu “Naša djeca” Ogulin i četiri računala Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama i osoba s invaliditetom “Radost”. Predaji donacije je, uz predsjednika ORR Mladena Plazibata, nazočila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Tanja Opačak.

Djeca DND-a su s radošću dočekala donaciju i iskušavala instalirane programe i igrice na računalima.

Otvorena računalna radionica u Zagrebu uz računalnu igraonicu ima i radionica za popravak starih, otpisanih računala, koje volonteri popravljaju i nadograđuje računala “vraćaju u život” te ih poklanjaju onima koji si ih ne mogu priuštiti. Stara računala iz ministarstava, banaka i ostalih ustanova koja zbog tehnoloških zahtjeva postaju zastarjela i otpisuju se, ovako nadograđena postaju korisna raznim udrugama, domovima, i pojedincima. Dosada su osposobili i donirali oko 3.000 računala.

Na donaciji se, u ime djece i roditelja okupljenih u Udruzi “Radost”, zahvalila i predsjednica Udruge Dubravka Šlat.
Predsjednica Društva “Naša djeca” Ogulin Ljiljana Kaurić, je istaknula kako je ovom donacijom ostvarena njihova želja o osnivanju računalne informatičke radionice. Dobivena računala bit će velika pomoć u usvajanju novih znanja kroz dječju igru i druženje pod volonterskim vodstvom članova.

Događaju su nazočili i predstavnici Grada Ogulina: gradonačelnik Nikola Magdić, zamjenik gradonačelnika Vladimir Kubelka, stručna suradnica Grada Ogulina za odnose s javnošću Karmela Matić. Gradonačelnik je istaknuo dobru suradnju i potporu Grada Ogulina udrugama koje se bave zaštitom i promicanjem interesa djece, a i Ogulin od 2007. Godine, kada je zadovoljio postavljene kriterije, s ponosom nosi naslov “Grad – prijatelj djece”

Pravobraniteljica za djecu je pohvalila vrijednu akciju doniranja računala ORR “Svi smo protiv” u nadi da će djeca pronaći korisne sadržaje u vrijeme školskih praznika upravo uz volontere DND u računalnoj igraonici, ali je pozvala djecu i da dio svog vremena provode u aktivnostima na otvorenom, u druženju s prijateljima. Naglasila je nužnost podrške lokalne zajednice svim aktivnostima koje su za dobrobit djece, a zaželjela je i da akcija “Za osmjeh djeteta” koju već 10 godina provodi DND u ogulinskoj bolnici, donese što prije naslov “Bolnica Ogulin – prijatelj djece”.