Predavanje o pravima djece za policijske službenike

Predavanje o pravima djece za policijske službenike

Na poziv Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije, Ministarstva unutarnjih poslova, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević održala je predavanje na Specijalističkom tečaju za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, za 16. naraštaj policijskih službenika. Predavanje je održano 3. lipnja 2020. putem Skypea u sklopu nastavne cjeline Uloga nadležnih tijela i značaj međunarodne suradnje u predmetima maloljetničke delinkvencije i kaznenopravne zaštite djece i nasilja u obitelji.

U svojem izlaganju pod nazivom “Prava djece – izazovi za stručnjake” pravobraniteljica je prikazala razvoj i rad institucije Pravobranitelja za djecu te ukazala na obveze i odgovornosti odraslih u zaštiti prava djece s posebnim osvrtom na profesionalnu odgovornost policijskih službenika u ostvarivanju prava djece.

Također je izvijestila da se lipanj u cijeloj Europi obilježava i kao mjesec svjesnosti o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru, uz kampanju pod nazivom “Not My Crime, Still My Sentence!”. S tim u vezi istaknula je smjernice, koje obvezuju i sve djelatnike u pravosudnom sustavu, da u službenom postupanju prepoznaju situacije koje se mogu nepovoljno odraziti na malodobnu djecu počinitelja kaznenih djela – kako prilikom uhićenja roditelja, tako i tijekom njihovoga izvršavanja kazne zatvora.