Studenti pedagogije slušali o dječjoj participaciji u Maloj kući dječjih prava

Studenti pedagogije slušali o dječjoj participaciji u Maloj kući dječjih prava

U Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu savjetnica pravobraniteljice psihologinja Davorka Osmak Franjić ugostila je 12. prosinca 2019. studente pete godine studija pedagogije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dolazak studenata ostvaren je u okviru kolegija Prava djeteta u odgoju i obrazovanju, na inicijativu dr. sc. Ane Širanović s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta.

Savjetnica Osmak Franjić predstavila im je ulogu i rad Ureda pravobraniteljice za djecu te prikazala aktivnosti Mreže mladih savjetnika, kao stalnog tijela koje savjetuje pravobraniteljicu i koje čine djeca u dobi od 12 do 18 godina. Upoznala ih je s pravom djeteta na sudjelovanje ili participaciju u različitim područjima života te im ukratko predstavila rezultate istraživanja Ureda pravobraniteljice za djecu “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja”.

Upoznavanje studenata završne godine studija pedagogije s navedenim temama trebalo bi pridonijeti njihovom cjelovitom razumijevanju zaštite i promicanja prava i interesa djece u društvu, a u skladu s time, i kvaliteti njihovog budućeg rada s djecom i za djecu.