Predavanje za Udrugu srednjoškolskih ravnatelja Zagreba

Predavanje za Udrugu srednjoškolskih ravnatelja Zagreba
srednja-uceniciNa sastanku zagrebačkog ogranka Hrvatske udruge srednjoškolskih ravnatelja 8. prosinca 2009. godine savjetnica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo održala je predavanje o dječjim pravima, s naglaskom na ulozi ravnatelja u zaštiti najboljeg interesa djece.

Na sastanku je bilo oko 60 ravnatelja zagrebačkih srednjih škola, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić, načelnik Odjela za financije MZOS-a Tome Apostolski i zamjenica pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Božica Šimleša. Predstavnici ministarstva najavili su nove projekte  poput Zakona o udžbenicima, promjene Ustava u dijelu produljenja trajanja obveznog općeg obrazovanja te u načinu zapošljavanja i prikupljanja podataka za potrebe financijske obrade podataka.

Nakon predavanja savjetnice Ester Radmilo uslijedila je rasprava u kojoj je ona objasnila procedure koje pravobraniteljica smatra važnima u preispitivanju prijedloga i prigovora djece te s tim u vezi ponašanja odraslih – roditelja i nastavnika. Ravnatelji su upozorili na teškoće u ostvarivanju kvalitetnog praćenja rada nastavnika i poduzimanja mjera za sprečavanje nekompetentnog ponašanja u pojedinim slučajevima. Istaknuli su kako im nedostaje opis poslova nastavnika i povreda radne dužnosti, kao mjerila za praćenje njihova rada, ali i pravna pomoć pri pokretanju postupaka prestanka ugovora o radu. Naime, praksa sudova je pokazala da se i kod evidentnih kršenja prava djece te s tim u vezi i prava iz radnog odnosa, zbog nedostatka vještina u vođenju postupka, spor okončao ostankom radnika na poslu, a škola je pritom morala platiti velike troškove.

U raspravi je također bilo razvidno da ravnatelji imaju problem organiziranja nastave u školama u kojima se povećao broj učenika s poremećajima u ponašanju. Izrazili su zabrinutost za ostale učenike, navodeći da im se u takvim uvjetima ne može osigurati nastava u sigurnom okruženju.