Predstavljen projekt Europske mreže za podršku obiteljima

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić sudjelovala je 28. rujna 2021. na online sastanku na nacionalnoj razini u okviru COST projekta Europske mreže za podršku obitelji (The European Family Support Network) – Odozdo prema gore, multidisciplinarni pristup utemeljen na dokazima (A bottom-up, evidence-based and multidisciplinary approach) u kojemu s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjeluju prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik i prof. dr. sc. Ivana Dobrotić, kao nacionalne predstavnice, te doc. dr. sc. Koraljaka Modić Stanke kao zamjenica.

Ninoslava Pećnik je u uvodnom dijelu sastanka predstavila ciljeve i očekivane ishode COST projekta, nakon čega su se predstavile sudionice nacionalne radne skupine Europske mreže za podršku obiteljima (Eurofamnet) među kojima je i savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić. Nakon toga je Ivana Dobrotić prikazala međunarodni javnopolitički okvir podrške obiteljima u Europi, a Ninoslava Pećnik standarde kvalitete na dokazima utemeljenih programa podrške roditeljstvu i obiteljima.

Milena Koren iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike govorila je o iskustvima i izazovima evaluacije usluga i programa podrške djeci, roditeljima i obiteljima. Nakon toga je uslijedila rasprava o mogućnostima suradnje usmjerene razvoju područja podrške roditeljstvu i podrške obiteljima u okviru nacionalne i međunarodne mreže Eurofamnet-a.