Predstavljen zbornik “Dječja prava i slobodno vrijeme”

Predstavljen zbornik “Dječja prava i slobodno vrijeme”

Zbornik_Slobodno_vrijemeZbornik objavljen u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu “Dječja prava i slobodno vrijeme” predstavljen je 4. veljače 2011. u dvorani Tribine Grada Zagreba. Knjiga je rezultat brojnih aktivnosti koje je proteklih godina pokretao Ured pravobraniteljice za djecu, prateći, bilježeći i propitujući kako djeca ostvaruju svoje “pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu njihovoj dobi, kao i na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima”, prema Konvenciji o pravima djeteta. U njegovu su nastanku, uz brojne stručnjake, sudjelovala i djeca iz Splita, Zadra i Preka, novinari školskih listova, iznoseći svoje viđenje o tome kako djeca mogu biti i korisnici i kreatori različitih sadržaja koji ispunjavaju njihovo slobodno vrijeme.

Zbornik „Dječja prava i slobodno vrijeme“, u čijem je stvaranju sudjelovalo više od dvadeset autora, objedinjuje stajališta stručnjaka, mišljenja djece i mladih, kao i preporuke pravobraniteljice za djecu, s ciljem da potakne cjelovito sagledavanje važnosti slobodnog vremena za djecu te osiguravanje primjerenih i kvalitetnih sadržaja svakom djetetu. Pritom se ističu uloge obitelji, škole i lokalne zajednice, uz prikaz pojedinih segmenata kao što su potrebe djece s teškoćama u razvoju i djece smještene u ustanovama, dostupnost sportskih aktivnosti, zaštita djece od opasnosti na internetu, mediji za djecu i dječje sudjelovanje u medijima itd. Kroz cijeli zbornik ističe se poruka da pravo djece na kvalitetno provođenje slobodnog vremena podrazumijeva sljedeće obveze odraslih: omogućiti to pravo svakom djetetu, bez diskriminiranja na bilo kojoj osnovi, osigurati da se aktivnosti ostvaruju u uvjetima u kojima će djeca biti sigurna i zaštićena, pritom uvijek dati prednost najboljim interesima djeteta i uzimati u obzir dječje mišljenje.

Zbornik su predstavili recenzentica prof. dr. sc. Dubravka Maleš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te autori: pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, njezina zamjenica psihologinja mr. sc. Maja Gabelica Šupljika, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz, doc. dr. sc. Ivanka Stričević sa Sveučilišta u Zadru i viši savjetnik za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Srećko Listeš.