Predstavljena knjiga “Dijete istraživač i stvaralac”

Predstavljena knjiga “Dijete istraživač i stvaralac”

dijete istrazivacNa Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice u Zagrebu 16. svibnja 2016. predstavljena je najnovija knjiga Anke Došen Dobud, koju mnogi smatraju jednom od utemeljiteljica hrvatske predškolske pedagogije, pod naslovom “Dijete istraživač i stvaralac”. Ova dugogodišnja profesorica koja je poučavala brojne generacije predškolskih odgojitelja i pedagoga, jedna je od prvih u nas koja je zagovarala vrijednost dječje igre, istraživanja na temelju promatranje djetetove aktivnosti te odnos prema djetetu kao autonomnom istraživaču vlastite okoline.
I ovom knjigom autorica je još jednom pokazala da se i u poodmakloj dobi, a ove je godine navršila 96., može zadržati entuzijazam i razigranost duha, a u skladu s time je i njezina najava da već priprema novu knjigu. O njezinom radu i najnovijem djelu govorio je recenzent dr. Branimir Mendeš s Filozofskog fakulteta u Splitu, istaknuvši da je riječ o vodiču za razumijevanje ranog razvoja i igre djeteta rane i predškolske dobi. Objašnjavajući kako je dijete istraživač od rođenja i da ono istraživačkom igrom upoznaje svijet oko sebe, A. Došen Dobud naglašava da dječji vrtić i jaslice trebaju na toj djetetovoj potrebi i aktivitetu temeljiti rad s djetetom: stvarati poticajno okruženje koje omogućuje djetetu da samostalno istražuje i stvara.
Predstavljajući svoje novo djelo, autorica je podsjetila okupljene da za uspješan rad s djecom ponajprije valja naučiti promatrati dijete te razumjeti i znati uočiti što ga zanima, što ga pokreće, što ga muči… Dobar odgojitelj zapravo je uvijek suodgojitelj, koji neumorno potiče dijete da samo sebe “odgaja”, razvija i stvara – poručila je profesorica Anka Došen Dobud.
Knjigu “Dijete istraživač i stvaralac. Igra istraživanje i stvaranje djece rane i predškolske dobi” objavio je nakladnik Alinea iz Zagreba.
Na predstavljanju je bila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.