Predstavljeni rezultati primjene “STOP programa”

Predstavljeni rezultati primjene “STOP programa”

STOP LanaU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Zagrebu je 5. studenoga 2014. održan stručni skup na kojem su predstavljeni rezultati provođenja “STOP programa”, pilot programa koji se već dvije godine provodi u Zagrebu. Putem ovog programa maloljetnicima neprihvatljiva ponašanja se, po uzoru na nizozemski “Halt program”, nudi mogućnost zamjene sudskog prekršajnog postupka programima koji uključuju dobrovoljno prihvaćanje savjetovanja, treninga socijalnih vještina ili rada u humanitarnim organizacijama, gdje se na njih djeluje poticajnim i pozitivnim odgojnim metodama uključivanja u društvo.

 

Na predstavljanju programa prisustvovale su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina savjetnica Gordana Filipović. Tom prilikom istaknuto je kako se ovaj program, koji primjenjuje tridesetogodišnja iskustva Nizozemaca, provodi na području zagrebačkih općina Trnje, Medveščak i Centar te je proširen i na područje Velike Gorice. Do sada je projektom u zagrebačkim gradskim četvrtima bilo obuhvaćeno tridesetak maloljetnika i njihovih roditelja. U njemu je sudjelovao velik broj predstavnika policije, socijalnih pedagoga i socijalnih radnika, obučenih za rad s maloljetnicima, te stručnih osoba u nevladinim organizacijama koji su maloljetnicima omogućili da u udrugama obavljaju društveno korisne djelatnosti.

Ciljana skupina “Stop programa” bili su maloljetnici u dobi od 14 do 18 godina koji su prvi put počinili prekršaj, a zatečeni su u lakšim prekršajima, poput remećenja javnog reda i mira, konzumiranja alkohola i droge na javnom mjestu, vožnje bez kacige ili su to bila „djeca u riziku“, odnosno mlađi maloljetnici koji su noću, poslije 23 sata, zatečeni na ulici bez roditeljske pratnje.

Na skupu je istaknuto kako je evaluacija programa pokazala kako su djeca i njihovi roditelji zadovoljni njegovim provođenjem, a stručnjaci, koji sudjeluju u programu, kao njegove prednosti ističu brzinu i učinkovitost u odnosu na prekršajni postupak, koji je dugotrajan i s upitnim rezultatima u odnosu na popravljanje negativnog ponašanja maloljetnika. Naime, ako se zbog počinjenja blažeg prekršaja, poput pisanja grafita ili vožnje bez kacige, pokrene prekršajni postupak, do pravomoćnosti presude proći će vjerojatno više od godinu dana i za to vrijeme maloljetnik nije u tretmanu niti se može uputiti na izvršenje posebne obveze koja bi mogla utjecati na njegovo prihvaćanje odgovornosti i promjenu ponašanja. Za to vrijeme moguće je da on i dalje čini nove prekršaje i sve više prihvaća neprihvatljive oblike ponašanja te se tako sve više otežava mogućnost pozitivne promjene i korekcije ponašanja.

No, u slučaju uključivanja u “Stop program” s maloljetnikom i njegovim roditeljima se odmah po učinjenom prekršaju započinje savjetodavni i stručni rad. Istaknuto je i kako se volontiranjem ovih maloljetnika u pojedinim udrugama, poput udruga osoba s invaliditetom ili u sportskim i klubovima tehničke kulture, postižu odlični rezultati, budući da oni korisnim radom usvajaju nove vrijednosti, pronalaze nove interese te mijenjaju svoje ponašanje. (Foto: uszm.hr)