Priznanja “Zvone” – najboljim domskim odgajateljima

Priznanja “Zvone” – najboljim domskim odgajateljima

U maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu 10. siječnja 2022. održana je dodjela Priznanja “Zvone”. Priznanje “Zvone” dodjeljuje se odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi. Priznanje se ove godine dodjeljuje prvi puta i to pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za djecu i Zaklade “Vaša pošta”. Ovo priznanje nosi ime po pokojnom Zvonimiru Tonšetiću, socijalnom pedagogu, koji je svoj posao shvaćao kao istinski poziv i kojega su njegovi kolege, djeca i mladi jako voljeli. Dobitnice ovoga priznanja su Merisande Pjerabon iz Dječjeg doma Lipik i Radmila Sekanić iz Dječjeg doma Vrbina Sisak.

Na svečanosti dodjele priznanja uvodne govore održale su savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Melita Čusak iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Odgajatelji i odgajateljice, zaposleni u sustavu alternativne skrbi za djecu – u ustanovi socijalne skrbi, centru za pružanje usluga u zajednici i kod drugih pružatelja usluga smještaja djece, imaju iznimno odgovornu i zahtjevu ulogu koja uključuje sveobuhvatnu skrb o djeci i mladima te kreiranje sigurnog okruženja za njihov zdrav i siguran rast i razvoj. Odgajatelji preuzimanju dijelove roditeljskih zadaća i obavljaju mnogobrojne profesionalne zadatke.

Upravo o tome kakve odgajatelje imamo i kakvi bi odgajatelji trebali biti održan je Okrugli stol “Biti odgajatelj u domu”, koji je vodila prof. dr. sc. Branka Sladović Franz sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članica Koordinacijskog odbora Priznanja “Zvone”. Na okruglom stolu sudjelovali su: Melita Čusek, voditeljica Službe za obiteljsko-pravnu zaštitu  iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, prof. dr. sc. Antonija Žižak, Marija Elena Somić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.

Na dodjeli su predstavljeni radovi kojima su mladi nominirali odgajatelje, a svi nominirani su dobili Potvrdu o nominaciji, kao svojevrsno priznanje i prepoznavanje njihovih kvaliteta.