Projekt DND Opatija i NEF-a Hrvatske “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici”

Projekt DND Opatija i NEF-a Hrvatske “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici”

Društvo Naša djeca Opatija u 2020. godini provodi projekt “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske”, koji je usmjeren jačanju građanske kompetencije djece. Projekt se financira sredstvima u okviru EGP i norveških financijskih mehanizama te ga financijski podupiru Island, Lihtenštajn i Norveška.

U aktivnostima Nacionalnoga foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske (NEF) sudjeluje i Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, putem svoje predstavnice Martine Vidović.

Projekt “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – NEF Hrvatske” polazi od ideje da djeci za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno samo znanje o ljudskim pravima, političkim pojmovima i procesima, već im treba omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice. Stoga, DND Opatija projektom želi omogućiti neformalne oblike obrazovanja za dječja prava, demokratsko i digitalno građanstvo djeci članovima NEF-a, vijećnicima dječjih vijeća i mentorima.

U okviru projekta predviđene su edukativne interaktivne online radionice  “Pucam od znanja”, online kampanja “Dječja prava na prvom mjestu” i online susreti članova NEF-a s donosiocima odluka na lokalnoj i nacionalnoj razini te s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu.

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima namjerava se povećati građanske i digitalne kompetencije te senzibilizirati djecu i odrasle za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja – od lokalne do EU razine.

U okviru projekta mentorica Antonia Katić i Petra Deranja, vijećnica Dječjeg vijeća Eurochild organizacije i NEF-a Hrvatske, sudjelovale su na online Generalnoj skupštini Eurochild organizacije. Petra Deranja je putem online sastanka predstavila rad NEF-a Hrvatske i projekt DND Opatija potpredsjednici Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravki Šuici-a te  ju je pozvala da sudjeluje na zajedničkom Zoom sastanku koji će se u okviru projekta održati u kolovozu.

Više o NEF-u možete saznati na web stranicama www.dnd-opatija.hr u rubrici Info kutić o dječjim pravima.