Projekt “Uspostava cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije”

Projekt “Uspostava cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije”

employment-discriminationU utorak 24. siječnja 2012. Ured pučkog pravobranitelja, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i njihov projektni partner Ludwig Boltzmann institut za ljudska prava iz Austrije predstavili su twinning projekt “Uspostava cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije” u prostorijama Hrvatskog sabora. Tom događaju nazočila je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sa svojim savjetnicama Tanjom Opačak i Mirnom Slaviček.

Projekt “Uspostava cjelovitog sustava zaštite od diskriminacije” financiran je u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009, a njegova ukupna vrijednost je 690.000 eura. Cilj projekta je uspostaviti učinkovit i djelotvoran sustav za borbu protiv diskriminacije, u svrhu podizanja razine zaštite od diskriminacije u Republici Hrvatskoj.

Prema informaciji objavljenoj na web stranici Ureda pučkog pravobranitelja (www.ombudsman.hr), očekivani rezultati projekta su:

–          uspostava učinkovitog sustava za provedbu antidiskriminacijskog zakonodavstva kroz jačanje kapaciteta korisnika projekta – Ureda pučkog pravobranitelja i Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske,

–          izgradnja sustava statističkog praćenja i dokumentiranja slučajeva diskriminacije i

–          uspostava sveobuhvatnog sustava pomoći žrtvama diskriminacije.

Navodi se kako će se postizanjem tih rezultata unaprijediti sustav praćenja pojava diskriminacije te će se uspostaviti novi mehanizmi za prepoznavanje diskriminacije, što će rezultirati značajnim unaprjeđenjem postojećeg sustava za zaštitu od diskriminacije u Hrvatskoj i podići razinu zaštite žrtava diskriminacije.

Na predstavljanju projekta govorili su: šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, pučki pravobranitelj Jurica Malčić, Luka Mađerić uime Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i znanstveni direktor Ludwig Boltzmann instituta za ljudska prava Hannes Tretter.