Projekt u vrtićima i školama za zdravlje dječjih zubi

Projekt u vrtićima i školama za zdravlje dječjih zubi

U Ministarstvu zdravstva 13. rujna 2019. održana je svečana dodjela priznanja za sudjelovanje u pilot-projektu  pod nazivom “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama”. U projektu je sudjelovalo 11 vrtića i deset osnovnih škola iz šest županija u Hrvatskoj te su njihovi djelatnici nagrađeni prigodnim zasluženim priznanjima.

Organizatori pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, a nositelji njegove praktične provedbe bili su odgojitelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji su prošli edukaciju o četkanju zubi na radionicama u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj je pilot-projekta “Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama” prevencija karijesa u dječjoj dobi i usvajanje navika te izrada zaključaka i preporuka za provođenje aktivnosti na nacionalnoj razini.

Pravobraniteljica za djecu aktivno podržava provođenje ovoga projekta te ga je pratila još od vremena kada je bio u fazi pripreme, s obzirom na njegovu važnost u zaštiti oralnog zdravlja djece. Očekuje se da iskustvo, zaključci i preporuke ovoga pilot-projekta rezultiraju provođenjem nadziranog četkanja zubi s većim brojem djece na nacionalnoj razini, kao i da četkanje zubi, u uvjetima i na način koji je predviđen projektom, postanu dio svakodnevice djece u vrtićima i školama te dio svakodnevne rutine u obitelji.

Na svečanoj dodjeli priznanja sudjelovali su brojni uzvanici iz zdravstvenog i odgojno-obrazovnog područja, a na početku su ih pozdravili pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva Anka Jurišić Kvesić te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.
Tom je prilikom projekt  predstavila zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Na svečanosti dodjele priznanja predstavnicima dječjih vrtića i škola koje su sudjelovale u pilot-projektu, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, bila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.