Prvi online sastanak MMS-a: Svim članovima produžen mandat za još godinu dana

Prvi online sastanak MMS-a: Svim članovima produžen mandat za još godinu dana

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS proteklih je mjeseci, u izvanrednim uvjetima zbog koronavirusa, bila aktivna uglavnom oslanjajući se na digitalne načine komunikacije. Osim putem svojega e-foruma, komunicirali su i putem WhatsApp grupe, neki od njih bili su aktivni i u inicijativama UNICEF-a i Eurochilda usmjerenim na dječju participaciju. Na MMS-ovom e-forumu su se vodile opširne rasprave o životu djece i mladih u uvjetima izolacije, a osobito o načinu kako se odvijala škola na daljinu, o nedoumicama i problemima u vezi s državnom maturom, o utjecaju potresa u Zagrebu na svakodnevni život djece i drugim temama.

Očekivali smo da ćemo raspravu uskoro moći nastaviti uživo na sastanku MMS-a, međutim, razvoj situacije s epidemijom to je odgodio na još neko vrijeme. Stoga je 6. srpnja 2020. održan prvi Zoom sastanak MMS-a kako bi im se omogućio barem “virtualni” susret i neposredni razgovor s pravobraniteljicom i njezinim odraslim savjetnicama.

Izvanredne okolnosti, koje su nam od ožujka ove godine nametnule velike i gotovo nezamislive promjene u svakodnevnom funkcioniranju, omele su i planirane aktivnosti MMS-a, koji je u travnju trebao započeti s pripremama izbora svojih novi članova – budućih savjetnika pravobraniteljice. Naime, natječaj, prijave djece i postupak izbora u kojem bi sadašnji članovi MMS-a birali novih dvadesetak savjetnika pravobraniteljice za sljedeći trogodišnji mandat, trebali su započeti u svibnju, što je u vremenu COVID-krize bilo neostvarivo. Zato je predloženo da se sadašnjim članovima MMS-a  mandat produži na još godinu dana, što su svi prihvatili sa zadovoljstvom.

Na Zoom sastanku voditeljica MMS-tima i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić izvijestila je o aktivnostima u proteklim mjesecima, a posebno o radu članica MMS-a uključenih u UNICEF-ov Think tank o dječjim pravima i društveno odgovornom ponašanju tvrtki i Savjetodavni odbor za dječju participaciju. Na tim su sastancima aktivno sudjelovale članice MMS-a Lana Miličević i Karla Škrlec.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević izvijestila je o svojim brojnim preporukama, upućenima nositeljima vlasti, koje su se odnosile na zaštitu prava djece u uvjetima epidemije COVID-19, pogotovo o onima u području obrazovanja, te o promjenama u organizaciji rada Ureda u Zagrebu, čije su prostorije donekle oštećene u potresu.

Članovi MMS-a osvrnuli su se na svoja iskustva i doživljaj školovanja u uvjetima epidemije, što je za sve bila neočekivana i značajna promjena u životu, o aktivnostima u kojima su sudjelovali kao predstavnici MMS-a te o planovima za neposrednu budućnost.

Davorka Osmak Franjić pozvala je članove MMS-a da na online način pokušaju odraditi uobičajenu “oluju ideja” i raspravu, koje su bile omiljena aktivnost na živim sastancima u “Jezerčici” – uobičajenom mjestu okupljanja MMS-a. Pozvala ih je da se na MMS-ovom e-forumu uključe u raspravu o temi “Kako bi trebala izgledati kvalitetna nastava na daljinu – u osnovnoj i srednjoj školi”, iz koje bi mogle proizaći njihove preporuke o obrazovanju u kriznim uvjetima.

Također im je najavila da Republika Hrvatska upravo podnosi 5. i 6. periodično izvješće UN-ovom Odboru za prava djeteta o svojem izvršavanju obveza prema Konvenciji o pravima djeteta. U tom procesu sudjeluje i pravobraniteljica za djecu – dajući svoj alternativni uvid o stanju prava djece – u kojem će prikazati i mišljenja djece i mladih, a ponajprije članova njezine Mreže mladih savjetnika. To je još jedna tema koja će biti aktualna na MMS-ovom e-forumu.

U razmjeni aktualnih vijesti bilo je riječi i o radu Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske – NEF-a, u kojem kao predstavnica MMS-a sudjeluje Martina Vidović, uz podršku savjetnice pravobraniteljice Danijele Žagar. Eurochild je mreža europskih organizacija koje rade s djecom i za djecu koja, među ostalim potiče participaciju djece i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. Martina je objasnila kako radi NEF, čije redovite i česte sastanke organizira Društvo  Naša djeca Opatija (više o NEF-u Hrvatske pročitajte ovdje) te je izvijestila o najnovijoj NEF-ovoj online kampanji “Dječja prava na prvom mjestu” Hrvatske, u sklopu projekta “Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici – NEF Hrvatske”. Stajališta MMS-a o pitanjima važnim za djecu i preko NEF-a bi mogla postati vidljiva i na međunarodnoj razini.