Prvi sastanak nove Mreže mladih savjetnika

Prvi sastanak nove Mreže mladih savjetnika

MMS 1Prvi zajednički sastanak novog saziva Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS održan je 7. i 8. prosinca 2012. u hotelu “Jezerčica” u Donjoj Stubici. Od 25 članova MMS-a na prvi sastanak uspjelo je doći 23 djece i mladih u dobi od 12 do 17 godina iz cijele Hrvatske. Premda su se dotad već “susreli” i vrlo aktivno raspravljali na online forumu MMS-a, u “Jezerčici” su napokon imali priliku upoznati se uživo – međusobno i s pravobraniteljicom i njezinim suradnicama.

 

Tijekom dva dana u “Jezerčici” se intenzivno radilo, jer su MMS-ovci trebali definirati  vlastita pravila, kako za rad u grupi i komuniciranje na forumu, tako i opća pravila kojih će se pridržavati. Bila je to i prilika da svatko od njih izrazi svoja očekivanja od članstva u MMS-u i svoje planove. Radeći u skupinama pripremali su i elemente svoga akcijskog plana za sljedeću godinu, a pritom su se usmjerili na četiri osnovne teme: obrazovanje, zdravlje, prevenciju nasilja te sigurnost djece na internetu.

Budući da su članovi MMS-a savjetnici i suradnici pravobraniteljice, ali i njezini predstavnici ili „ambasadori“ među svojim vršnjacima, na osnivačkom su sastanku zajednički osmišljavali i način na koji će sami u svojim sredinama predstaviti njezin i svoj rad. Pripremali su prezentaciju koja je objedinila tri teme: dječja prava, djelokrug i ovlasti pravobraniteljice za djecu i ulogu i misiju MMS-a. U zajedničkom poslu pomagale su im pravobraniteljica Mila Jelavić te savjetnice Davorka Osmak Franjić, Lidija Petrović, Sanja Vladović, Ana Albrecht, Braka Reić Kukoč i Maja Flego.

Drugog dana cijela je Hrvatska osvanula zatrpana snijegom, ugođaj u „Jezerčici“ bio je kao na zimovanju, a svi mediji su javljali o velikim teškoćama u prometu. Unatoč tome, MMS-ovci iz Splita, Šibenika, Makarske, sa Šolte i Cresa te iz Rijeke, Donjeg Miholjca, Vukovara i drugih mjesta, marljivo su odrađivali svoje zadaće, premda su zabrinuto pogledavali kroz prozor i razmišljali kako će i kada stići kući. Tako je prvi sastanak MMS-a za neke protekao kao uzbudljiva snježna avantura, ali sa sretnim završetkom. Dakako i s uspostavljenim novim prijateljstvima.

Na forumu su MMS-ovci i dalje neumorni te pokazuju vrlo široki spektar interesa. Njihova mišljenja pravobraniteljici i njezinom timu bit će vrijedan izvor informacija i putokaz za djelovanje u zaštiti prava i interesa djece, a njihove aktivnosti u školama bit će joj dragocjena pomoć i oslonac. Do sljedećeg velikog sastanka za godinu dana MMS-ovci će se sastajati u regionalnim uredima pravobraniteljice, a evo i njihovih imena.

Zagrebačka grupa: Tea Babić, Mihael Bujan, Andrija Gašparuš Lučić, Tina Glazer, Filip Golub, Helena Veronika Horvat, Ariane Kalember, Iva Rašić i Vedran Rodeš.

Riječka grupa: Kristijan Blažević, Tonka Milošević, Roko Salković i Marija Šikić.

Osječka grupa: Lea Dedić, Tomislav Lukić, Ivor Pleić, Martina Tomašić, Martina Tutić i Aleksej Vujić.

Splitska grupa: Pijer Bezić Candia, Vana Ćendo, Mirta Đuzel, Danijel Peričić, Pavle Slaviček i Josipa Vrankulj.