Pula: Perspektive udomiteljstva u Hrvatskoj i primjeri dobre prakse

Pula: Perspektive udomiteljstva u Hrvatskoj i primjeri dobre prakse

Udomiteljica i djecakU povodu Međunarodnog dana obitelji, u organizaciji Humanitarne udruge Oaza, Udruge udomitelja Istarske županije, Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Centra za socijalnu skrb – Podružnice Obiteljski centar, 14. svibnja 2014., u prostorijama Mjesnog odbora Nova Veruda u Puli, održan je 13. regionalni susret svih dionika skrbi o djeci. Ovogodišnja tema susreta bila je “Perspektive udomiteljstva djece u Hrvatskoj i primjeri dobre prakse”.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi ravnateljice Centra za socijalnu skrb Pula Dorijane Srdić, predsjednice Udruge udomitelja Istarske županije Mirjane Bartolić, predsjednice Humanitarne udruge Oaza Eve Husak Bačić i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih Nade Plavšić Mijatović, na susretu su predstavljene informacije o daljnjem djelovanju Obiteljskog centra Istarske županije i programima za udomitelje. O perspektivama udomiteljstva djece i primjerima dobre prakse na području Grada Varaždina i Varaždinske županije govorile su predstavnica Tima za udomitelje Centra za socijalnu skrb Varaždin prof. psihologije Stana Vereš i Ivančica Dugan, dok je predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Mladenka Ravenski predstavila prijedlog projekta Foruma i UNICEF-a o razvoju udomiteljstva za djecu romske nacionalnosti pod nazivom “Različiti u očima – jednaki u srcu”. Predsjednica HU Oaza Eva Husak Bačac dala je prikaz i analizu stanja udomiteljstva djece u Istri.

Nakon rasprave brojnih sudionika, predstavnika UNICEF-a, centara za socijalnu skrb s područja Istarske županije, Udruge udomitelja Dam dom iz Rijeke te udomitelja i bivših punoljetnih korisnika udomiteljstva, u pripremi je izrada zajedničkih zaključaka ovog regionalnog susreta, koji će koristiti u daljnjim aktivnostima u promociji udomiteljstva u Istri, te jačanju odnosa i utjecaja cjelokupne zajednice na što kvalitetniju skrb o djeci koja su smještena izvan vlastite obitelji.

Na ovom susretu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je zajedno s predstavnicima organizatora skupa posjetila i Obiteljski dom udomitelja Ivana Dobutovića u Petehima kod Barbana.