Radionica o dječjim pravima uz izložbu pravobraniteljice u Etnografskom muzeju

Radionica o dječjim pravima uz izložbu pravobraniteljice u Etnografskom muzeju

Kao dio programa obilježavanja 15 godina rada Pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj, uz izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava – razmišljam, govorim, sudjelujem” u Etnografskom muzeju u Zagrebu, organizirane su i muzejske radionice za djecu. U razdoblju od 23. do 30. studenoga 2018. u radionicama su, na poziv pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević, sudjelovali učenici iz šest zagrebačkih osnovnih škola.

Naslov radionice bio je “Tradicijska  kultura iz dječje perspektive: prema ostvarenju dječjih prava”, a djeca su pritom, uz razgledavanje dijela stalnog muzejskog postava, imala priliku doznati više o povijesti djetinjstva, o položaju djece u svijetu i u nas kroz povijest te stečene spoznaje povezati s Konvencijom o pravima djeteta i aktualnim pitanjima zaštite prava djece u vlastitome okruženju. U radionicama su sudjelovali učenici 5. i 6. razreda  OŠ Frana Galovića, OŠ Miroslava Krleže, OŠ A. G. Matoša, OŠ Jelkovec, OŠ Pavleka Miškine i OŠ Sesvete iz Zagreba.

Na jednoj od radionica, voditeljici muzejskih edukacija Etnografskog muzeja Željki Jelavić, u razgovoru s djecom pridružila se i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Sva djeca sudionici radionica dobila su primjerak Konvencije o pravima djeteta u izdanju Pravobranitelja za djecu, s prilagođenim tekstom na jeziku bliskom djeci i letak o ulozi i načinu rada pravobraniteljice za djecu.

Izložba “Poznajem i poštujem dječja prava – razmišljam, govorim, sudjelujem”, koja prikazuje učeničke likovne radove uz temu Konvencije o pravima djeteta, nastale od 2014. do 2017., u suradnji Ureda pravobraniteljice za djecu i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škole likovnih umjetnosti Split, Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka i  Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, može se razgledati u Etnografskom muzeju do 14. prosinca.