Rasprava o utjecaju medija na djecu

Udruga Sretna knjiga – Medioteka za promicanje medijske kulture djece i mladih održala je panel raspravu Škole medijske kulture 29. kolovoza 2008. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

 Svrha rasprave bila je promišljanje na koje se sve načine poruke prenesene raznovrsnim suvremenim medijima odražavaju na život djece, njihovo odrastanje, širenje spoznaja, oblikovanje vrijednosti i stavova.

Na raspravu su bili pozvani, među ostalima predstavnici Hrabrog telefona, a uime Ureda pravobraniteljice za djecu sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika. Četrdesetak sudionika raspravljalo je o novinama, televizijskim emisijama, časopisima, reklamama, računalnim igricama i njihovom utjecaju na djecu i na njihov svakodnevni život.

Neka od rješenja za umanjenje štetnog utjecaja medijskih sadržaja na djecu nađena su u medijskom opismenjavanju djece kroz odgojno obrazovni sustav i kroz djelovanje različitih udruga civilnog društva. Promoviranje i dostupnost pozitivnih sadržaja je drugi način umanjenja štetnosti medijskih sadržaja i pozitivnog utjecaja na djecu. Stvaranje medijskog centra koji bi bio ekspertno središte za inventuru i evaluaciju medijskih sadržaja je još jedna od mogućnosti kao i usmjerenost svih koji se bave djecom na jačanje