Rasprava u Slavonskom Brodu: “Zaštita privatnosti djece u medijima”

Rasprava u Slavonskom Brodu: “Zaštita privatnosti djece u medijima”

Slav.Brod.2Na okruglom stolu “Zaštita privatnosti djece u medijima”, održanom u Slavonskom Brodu  18. travnja 2010. u Gradskoj upravi, pravobraniteljica Mila Jelavić govorila je  o odnosu medija prema djeci i dječjim pravima te predstavila istoimeni zbornik objavljen u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu. Okrugli stol je organizirao Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Brodsko-posavske županije, u sklopu Dječjih svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić”.

Skup je vodila predsjednica ogranka Višnja Ružojčić, istaknuvši kako je njegova svrha pridonijeti podizanju profesionalnih standarda u izvještavanju o djeci. Pravobraniteljica je upozorila kako mediji najčešće u dobroj namjeri, vjerujući da pomažu djeci, krše njihovo pravo na privatnost, ali i njihovo dostojanstvo. Često senzacionalističkim izvještavanjem i isticanjem negativnih aspekata ponašanja djece ugrožavaju interese sve djece. Pozvala je da se u medijima više afirmiraju pozitivni sadržaji za djecu i o djeci. Upozorila je da u tiskanim medijima nema regulatornog tijela koje bi pratilo i sankcioniralo kršenje Zakona o medijima, stoga nema ni djelotvorne zaštite prava djece u ovom području.

Kao drugi uvodničar, glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Vladimir Lulić još oštrije je ocijenio stanje u medijima, navodeći kako novinari i urednici kontinuirano i uporno krše prava djece, unatoč upozorenjima stručnjaka. Najavio je da će Hrvatsko novinarsko društvo predložiti osnivanje Vijeća za medije, koje će nadzirati i sankcionirati neetično izvještavanje u medijima te je pozvao pravobraniteljicu za djecu da podrži tu inicijativu. U raspravu su se uključili zamjenici gradonačelnika Ilijana Vrbat-Pejić i Zoran Ivanović, novinari i urednici, predstavnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod i drugi. O negativnim aspektima medijskog izlaganja djece govorio je i dječji psihijatar dr. Jugoslav Gojković, pozivajući medijske djelatnike da otvore prostor za izvještavanje o stvarnim problemima djece i mladih, a posebno o nedostatku koordiniranog i sustavnog pristupa u zaštiti mentalnog zdravlja djece, čije se posljedice svakodnevno osjećaju u društvu.

Sva su izlaganja strpljivo slušala i djeca, predstavnici Dječjeg gradskog vijeća koja su ozbiljno i odgovorno obavila svoju vijećničku dužnost, a pravobraniteljica im je uručila primjerak zbornika “Zaštita privatnosti djece u medijima”.

Pravobraniteljica se potom pridružila mnoštvu koje je na središnjem gradskom trgu pratilo dječju predstavu “Sve čarolije Šume Striborove”, kojom je službeno obilježen početak manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Djeca – glumci, plesači i pjevači pokazala su svoju svestranu talentiranost i kreativnost, a osobito je bilo ugodno vidjeti kako uživaju na sceni veseleći se što su dobila priliku pokazati što znaju. Makar to bilo samo „u svijetu bajki“, djeca su od 18. do 24. travnja simbolično preuzela ključeve grada, koje je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nakon predstave predao predsjednici Dječjeg gradskog vijeća Luciji Novosel. U sklopu ove manifestacije u Slavonskom Brodu održat će se bogat kazališni, glazbeni i likovni program s raznovrsnim stvaralačkim radionicama za djecu, ali i rasprave i radionice za odrasle o stvaralaštvu, razvoju i potrebama djece.