Razgovor o prihvaćanju drugog i drukčijeg

Razgovor o prihvaćanju drugog i drukčijeg

U sklopu popratnog programa Festivala tolerancije – JFF Zagreb, održava se zasebni program Film i diskusija – FID, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, s ciljem poticanja rasprave o problemu diskriminacije u društvu. U Kulturno informativnom centru Zagreb (KIC) 8. prosinca 2016. održan je još jedan FID uz projekciju pet kratkih dokumentarnih filmova iz ciklusa „Isti a različiti“, redatelja Davida Barnesa. Filmovi prikazuju kako sebe i svoj život vide djeca s teškoćama u razvoju i djeca oboljela od kroničnih bolesti. U razgovoru nakon filmova sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, zajedno s predsjednikom saveza SUMSI Denisom Marijonom i profesoricom rehabilitatoricom Albinom Žnidar.

Dokumentarni filmovi na sugestivan su način prikazali kako se sa svojim posebnim životnim izazovima suočavaju i nose djevojčica koja boluje od astme, djevojčica s dijabetesom, dječak s težim oštećenjem vida, dječak s cerebralnom paralizom i djevojčica sa sindromom Down. Sva ova djeca uspješno su integrirana u svoje sredine te govore o važnosti podrške vršnjaka i prijatelja, otkrivaju i što im smeta u ponašanju drugih ljudi koji ponekad ne znaju kako bi se odnosili prema djeci koja su drukčija.

Filmovi su se očito svidjeli okupljenim učenicima zagrebačkih osnovnih škola i potaknuli su ih da postavljaju pitanja i podijele svoja iskustva s gostima na tribini. Razgovor je moderirala televizijska voditeljica Iva Šulentić.
Predstavnici Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, koji su i sami osobe s invaliditetom, odgovarali su na pitanja učenika, objašnjavali što je to univerzalni dizajn, koji označava pristupačnost prostora i objekata svakoj osobi. Premda je obveza države sve ustanove učiniti pristupačnima osobama s invaliditetom, još uvijek mnoge škole i druge obrazovne i kulturne ustanove nisu prilagođene kako bi im se moglo pristupiti, primjerice, u kolicima. Podsjetili su i na pravila ponašanja prema osobi s invaliditetom, kojoj se ne treba nametati već je poželjno uvijek pitati treba li joj pomoć, a zatim i kako joj točno možemo pomoći jer svatko može imati drukčije potrebe.

Pravobraniteljica je podsjetila da su djeca s teškoćama ponajprije djeca – koja imaju želje i potrebe za igrom i zabavom poput sve druge djece – te ih kao takve trebamo prihvatiti i ne gledati samo ono u čemu su prikraćena. Glavni akteri filmova „Isti a različiti“ upravo o tome govore. Pravobraniteljica je pozvala svu djecu da poštuju prava drugih, ali i da se bore za vlastita prava.

Program FID sufinanciran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te HAVC-a.