Razgovor u Belišću o prevenciji delinkvencije mladih

Razgovor u Belišću o prevenciji delinkvencije mladih

BelisceNa poziv gradonačelnika Belišća Zvonka Borića, 28. siječnja 2013. u prostorijama Grada Belišća održan je radni sastanak o problemu maloljetničke delinkvencije. Povod zakazivanju sastanka je potreba lokalne zajednice za uključivanjem u rješavanje problema delinkvencije djece i mladih koji je u zadnje vrijeme naglašen na njihovom području.

 

O toj su situaciji, na inicijativu građana, izvješćivali i mediji, ali najčešće u senzacionalističkom tonu i bez namjere stvarne zaštite prava i interesa djece. Na sastanku su bili ravnatelji i pedagozi osnovne i srednje škole u Belišću, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo, načelnik Policijske postaje Valpovo, zamjenica općinskog državnog odvjetnika za mladež u Osijeku, sutkinja za mladež Općinskog suda u Osijeku, gradonačelnik i drugi predstavnici Grada Belišća te savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović. Sastanak je održan kako bi se razmijenile informacije o postupanju svakog pojedinog segmenta u društvu u zaštiti prava i interesa djece u sukobu sa zakonom, a u svrhu dogovora i  koordiniranja budućih zajedničkih aktivnosti.

Predstavnici institucija govorili su o svom dijelu posla u nošenju s pojavom kriminaliteta djece. Istaknuta je i važnost djelovanja obiteljskih sudaca u postupcima obiteljsko pravne zaštite, koja se najčešće već poduzima u obiteljima djece koja čine kaznena djela. Predloženo je da se i oni uključe u daljnje aktivnosti, kao i predstavnici civilnog sektora radi rada na prevenciji. Savjetnica pravobraniteljice upoznala je prisutne i s obvezama iz Nacionalne strategije prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih i dokumenata koji sustave obvezuju na suradnju i koordinaciju. Ujedno je pozdravila inicijativu lokalne zajednice za preuzimanje odgovornosti za situaciju te poticanje sustava na zajedničko djelovanje. Također je govorila i o  situacijama u kojima se djeca  “demoniziraju” i javnosti se šalje poruka,  posebno od strane medija, da su odrasli “žrtve” i da su nemoćni u susretu s problemima. Podsjetila je  da je riječ o djeci, ponekad i mlađoj  od 14 godina, koja su godinama patila, ali tada ni odraslima ni  javnosti nisu bila zanimljiva, već su to postala tek kad su im počela smetati.

Svi sudionici su izrazili spremnost na suradnju i na općoj i na pojedinačnoj razini u svrhu konferencije slučaja. Dogovoreno je da će svatko unutar svoje nadležnosti poduzeti konkretne mjere te da će se ponovo organizirati zajednički sastanci. (Foto: www.belisce.net)