Regionalna konferencija o dječjim pravima u Tirani od 14 do 15. lipnja 2012.

Regionalna konferencija o dječjim pravima u Tirani od 14 do 15. lipnja 2012.

sken trgPovodom godine Janusza Korczaka poljskog pedagoga, publicista, pisca, liječnika, osnivača i staratelja Sirotišta u Varšavi za kojeg se pretpostavlja da je poginuo 1942. u logoru Treblinka ne želeći ostaviti svojih 192 štićenika koje su odvodili u plinsku komoru, održana je od 14 do 15. lipnja u Tirani regionalna konferencija o dječjim pravima. Konferenciju je  organizirala Albanska vlada i Veleposlanstvo Republike Poljske u Tirani uz podršku Vijeća Europe i  UNICEFa,  a počasni pokrovitelj bila je  supruga premijera Albanije gđa. Liri Berisha ujedno i  predsjednica Dječje fondacije. Albanija je trenutno predsjedatelj Vijeća ministara te želi promovirati temeljne vrijednosti kako Vijeća Europe tako i ljudskih prava, a posebice prava djece. Pravobraniteljica za djecu RH pozvana je da sudjeluje na konferenciji i prikaže dostignuća Hrvatske na polju poštivanja dječjih prava.

Osnovna tema konferencija bila je: Demokracija za djecu-utjecaj ideja Janusza Korczaka na suvremeno razumijevanje dječjih prava u svjetlu njegove misli: „Nema djece-postoje ljudi“.

Skup su pozdravili predsjednica Albanskog parlamenta; ministar rada, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti; poljska veleposlanica u Tirani; gđa Berisha; predstavnik Vijeća Europe i predstavnik regionalnog ureda UNICEF-a.

Izlaganja i rasprave održani su u tri panela. Prvi je bio: Institucionalni i zakonodavni okvir – pozitivna iskustva i naučeno u odnosu na zaštitu djece od nasilja i pravosuđe za djecu. Na njemu je izlaganje pod nazivom: „Vulnerable children – from recognizing to real protection“ održala Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu.

Drugi panel se odnosio na socijalnu zaštitu te probleme djece manjinskih skupina, djece iz institucija i djece s teškoćama u razvoju. Tema trećeg panela bila je: Obrazovanje, uvažavanje mišljenja djeteta i školska demokracija.

Predavači su bili pravobranitelji ili predstavnici pravobraniteljstava, suci , ministri i predstavnici ministarstava,  članovi organizacija koje štite dječja prava i članovi akademske zajednice iz Albanije, Poljske, Srbije, Mađarske, Bugarske, Kosova, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske; te predstavnici Vijeća Europe, UN-a i UNICEF-a.