Roditeljstvo i radna uloga – preporuka o zaštiti najboljeg interesa djeteta

Roditeljstvo i radna uloga – preporuka o zaštiti najboljeg interesa djeteta

U proteklim tjednima obratili su nam se brojni zaposleni roditelji koji su se, u situaciji širenja bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, suočili s teškoćama u osiguravanju odgovarajuće brige o djeci i istodobnog izvršavanja svojih obveza na poslu. U želji da im pomognemo, od predsjednika Vlade RH i predsjednika Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražili smo, 20. ožujka 2020., uključivanje u zaštitu najboljeg interesa djece zaposlenih roditelja.

Zaposleni roditelji, iz privatnog i javnog sektora, zbog izvanrednih uvjeta danima ne mogu uspostaviti ravnotežu između, s jedne strane, roditeljskih odgovornosti i najboljeg interesa djeteta te, s druge strane, profesionalne uloge i zahtjeva radnog mjesta. Iako za to postoje ispunjeni uvjeti, neki poslodavci im ne omogućavaju pravo rada od kuće ili korištenje novog godišnjeg odmora. U svim ovim situacijama, roditelje upućujemo da se obrate za savjet i pomoć izravno nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, predstavnicima svoga sindikata te pučkoj pravobraniteljici, kako zbog ishitrenog postupanja ne bi ugrozili svoje radno mjesto.

Zakon o radu i kolektivni ugovori štite radnike posebnih kategorija, kao što su samohrani roditelji, roditelji djece do tri godine starosti, roditelji djece s teškoćama u razvoju i sl. jer zaposlenim roditeljima država mora pomoći u ostvarivanju roditeljske uloge. Konvencija o pravima djeteta nalaže da u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

S ciljem prilagodbe uvjeta rada, organizacije radnog vremena i radnog okruženja prema prioritetnim potrebama djece, preporučili smo podršku roditeljstvu uvrstiti kao neizostavno pitanje o kojem se mora voditi računa u aktualnoj situaciji. Posebno smo apelirali da se pomogne osobito osjetljivoj skupini zaposlenih roditelja, onih koji nemaju alternativno rješenje za skrb o djeci te da se osigura skrb o djeci roditelja čiji je rad u ovim okolnostima nužan i nezamjenjiv. Preporučili smo da se neke zaposlene roditelje, ako je ikako moguće, oslobodi od odlaska na posao, kako bi se njih i djecu zaštitilo od nepotrebnog izlaganja socijalnim kontaktima i riziku od bolesti.

Predložili smo da na internetskoj stranici https://www.koronavirus.hr/, gdje se objavljuju sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj, posebno mjesto posveti zaštiti djece zaposlenih roditelja s preporukama i uputama za poslodavce. Pitanja i komentari roditelja zasigurno će predstavnicima ministarstva pomoći u sagledavanju složenosti problema zaposlenih roditelja u osiguranju sigurnog boravka djece u kući te ih osvijestiti o potrebi pružanja konkretnije podrške i odgovarajućih rješenja, kao i što boljeg informiranja roditelja o mogućnostima koje im zajednica može pružiti u brizi za djecu.