Sastanak Koordinacije za azil

Hrvatski pravni centar organizirao je 28. rujna 2022. sastanak Koordinacije za azil, koji je održan u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa, u sklopu Projekta “Pristup teritoriju i sustavu azila u Hrvatskoj – pravna podrška i podizanje kapaciteta”. Tema sastanka bila je pristup obrazovanju tražitelja međunarodne zaštite, osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom i stranaca pod privremenom zaštitom. Na sastanku su sudjelovali predstavnici ministarstava, međunarodnih organizacija, Hrvatski crveni križ i drugi.

Sastanak je moderirala predsjednica Hrvatskog pravnog centra Goranka Laović Novak. Uvodna izlaganja održali su: voditeljica Službe za strukovno obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Hrvoj-Šic, znanstvena suradnica u Institutu za migracije i narodnosti Margareta Gregurović, pedagoginja iz OŠ Gustav Krklec u Zagrebu Ana Marinović Radojković, Mitre Georgiev iz UNHCR-a Hrvatska, Lana Vučinić iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa i direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić.

Uvodničari su predstavili aktivnosti svojih sektora vezane uz mogućnosti pristupa obrazovanju tražitelja međunarodne zaštite, azilanata i osoba pod privremenom zaštitom, zakonska rješenja, novosti u tom području, uočene probleme te izazove s kojima se susreću u radu. Izneseni su primjeri dobre prakse i prijedlozi za poboljšanja.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na sastanku je sudjelovala savjetnica Nina Ćurčić.