Sastanak o problematici međudržavnog posvojenja djece

Sastanak o problematici međudržavnog posvojenja djece

Na inicijativu Pravobraniteljice za djecu, u Uredu pravobraniteljice za djecu 3. siječnja 2023. održan je sastanak u povodu slučaja posvajanja djece iz Konga od strane hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji zbog sumnje u ispravnost dokumenata o posvojenju. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević na sastanak je pozvala predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike radi dobivanja informacija o postupanju nadležnih tijela u ovom slučaju. Sljedećeg dana održan je i sastanak predstavnicom Ministarstva pravosuđa i uprave. Iz dobivenih informacija proizlazi da su djeca iz Konga posvojena od strane naših državljana, da su dokumenti suda iz Konga i možebitna druga dokumentacija ovjereni (priznati) na sudu u RH te temeljem tih odluka upisana u matice kao hrvatski državljani i MUP im je izdao putne isprave. S tom dokumentacijom su se četiri hrvatska para uputila u Zambiju po djecu te su tamo uhićeni od strane tamošnjih vlasti, zbog sumnje u krivotvorenje dokumenata i trgovanja ljudima.

Na sastanku se problematizirala činjenica da Kongo nije potpisnik Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, prema kojoj su propisani uvjeti za međudržavno posvojenje te prema kojima države potpisnice imaju propisanu obveznu proceduru u odnosu na procjenu prikladnosti potencijalnih posvojitelja i podobnosti za posvojenje, kao i obvezu pripremanja potrebnih izvješća  o djetetu, od strane države podrijetla. U slučaju posvajanja djece iz Konga, zbog izostanka propisane procedure o posvojenju djece, nadležna tijela socijalne skrbi RH nisu uključena u postupke takvih posvojenja, a procedura priznanja strane sudske odluke o tim posvojenjima, koje je u nadležnosti hrvatskih sudova i temelj za upis posvojene djece u matične knjige i stjecanje hrvatskoga državljanstva, ne daje jamstvo da je provjerena pravovaljanost dokumenata.

Budući da je na sastancima s predstavnicima nadležnih tijela uočeno kako procedura posvojenja djece iz država koje nisu potpisnice Konvencije nije dobro regulirana te ne daje jamstvo zaštite najboljeg interesa djece koja se posvajaju, pravobraniteljica za djecu uputila je preporuke Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Vrhovnom sudu RH. Preporučila je da se žurno izmjenama postojećih propisa, donošenjem smjernica i procedura ili na drugi odgovarajući način stvore uvjeti za zaštitu djece posvojene u državama koje nisu potpisnice Haške konvencije. Detaljnije o sadržaju preporuke možete pročitati ovdje.