Sastanak pravobraniteljice s ministrom Piletićem o zaštiti djece u alternativnoj skrbi

Sastanak pravobraniteljice s ministrom Piletićem o zaštiti djece u alternativnoj skrbi

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 26. rujna 2022. održan je sastanak pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević s ministrom Marinom Piletićem. Sastanku su prisustvovale i državna tajnica Margareta Mađerić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi povećanja smještajnih kapaciteta u ustanovama socijalne skrbi koje se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te o mogućnostima smještaja djece s izraženim problemima u ponašanju, i bez provedene opservacije, u centre za pružanje usluga u zajednici ili u odgojne domove, na temelju mišljenja stručnih djelatnika centra za socijalnu skrb. Također je bilo riječi o duljini trajanja smještaja i potrebi veće angažiranosti djelatnika centara za socijalnu skrb u brizi o djeci u alternativnoj skrbi. Ponovljen je i stav Ureda da djeca predškolske dobi koja su izdvojena iz vlastitih obitelji trebaju, kao i starija djeca, ostvariti naknadu za osobne potrebe, tzv. džeparac.

Razgovaralo se i o planiranim aktivnostima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u vezi sa Zaključcima i preporukama UN-ovog odbora za prava djeteta u odnosu na kombinirano 5. i 6. izvješće Republike Hrvatske o stanju prava djece u Hrvatskoj, kao i o javnom predstavljanju navedenih preporuka. Pravobraniteljica je, također, preporučila da ministarstvo na svojim mrežnim stranicama objavi strateške dokumente koji se tiču djece.

Ministru je ukazala i na važnost nastavka UNICEF-ovog projekta u sklopu Jamstva za svako dijete radi daljnje integracije romske djece u Međimurskoj županiji.