Sastanak s predstavnicima OESS-a o suzbijanju trgovanja ljudima

Sastanak s predstavnicima OESS-a o suzbijanju trgovanja ljudima

U Uredu pravobraniteljice za djecu 4. rujna 2019. organiziran je sastanak s predstavnicima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojem su bili i predstavnici Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Delegaciju OESS-a vodio je g. Valiant Richey, koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, a goste su primile zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić i savjetnica pravobraniteljice Gordana Filipović.

Tom su prilikom savjetnici iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević i Martina Krnić predstavili rad svojega ureda u vezi s problematikom trgovanja ljudima. Zamjenica pravobraniteljice za djecu nakon toga je upoznala predstavnike OESS-a sa statističkim podacima koji se odnose na trgovanje djecom. Također je iznijela zabrinutost zbog nedovoljne identifikacije ranjivih skupina djece u Hrvatskoj koja mogu postati žrtve trgovine ljudima, kao što su, primjerice: djeca prosjaci, djeca u bijegu iz ustanova, djeca bez pratnje te djevojčice Romkinje.

Na sastanku je dogovoren nastavak suradnje i daljnja razmjena informacija pravobraniteljskih ureda i OESS-a vezano za suzbijanje trgovine ljudima.