Sastanak s predstavnicima Povjerenika za informiranje i AZOP-a

Sastanak s predstavnicima Povjerenika za informiranje i AZOP-a

AZOP i MusaPA307096Na poziv pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić u njezinu je Uredu 30. listopada 2014. održan sastanak s predstavnicima Povjerenika za informiranje i Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Tema razgovora bili su pojedini aspekti zaštite prava i interesa djece vezani uz zaštitu privatnosti djece i dvojbe oko primjene propisa koji reguliraju pravo na pristup informacijama i zaštitu osobnih podataka.

 

Pozivu na sastanak odazvali su se povjerenica za informiranje Anamarija Musa i njezina suradnica Dubravka Bevandić te ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača, sa svojom zamjenicom Dubravkom Dolenc i suradnicom načelnicom Brankom Bet-Radelić. Uz pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, na sastanku su bile i obje njezine zamjenice Ester Radmilo i Maja Gabelica Šupljika te veći broj savjetnica pravobraniteljice.

Pravobraniteljica i njezine suradnice izvijestile su o izazovima s kojima se njezin Ured susreće s obzirom na to da mu se ponekad obraćaju stranke koje, pozivanjem na Zakon o pravu na pristup informacijama, nastoje dobiti i one informacije koje bi, zbog dobrobiti djeteta, morale biti zaštićene. S druge strane, neka službena tijela nastoje izbjeći obvezu izvještavanja Ureda pravobraniteljice za djecu o okolnostima i mjerama poduzetim u zaštiti prava pojedinog djeteta, pozivajući se pritom na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Uslijedila je rasprava uz iznošenje niza primjera iz rada Ureda pravobraniteljice koji se tiču zaštite privatnosti djece u centrima za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima i drugim situacijama te stručnih objašnjenja koje su dali predstavnici AZOP-a i povjerenica za informiranje. Razmatrani su i primjeri vezani uz obveze koje proizlaze iz propisa kojima se regulira pravo na pristup informacijama u različitim prilikama i institucijama.

Na sastanku je dogovorena suradnja Ureda pravobraniteljice za djecu, Povjerenika za informiranje i AZOP-a kad god se to ocijeni potrebnim, a posebno u vezi sa slučajevima za koje ova tijela procijene da zaslužuju posebnu pažnju, da zahtijevaju razmjenu informacija ili imaju šire značenje za njihov budući rad.