Sastanak s Udrugom Krijesnica o zaštiti prava djece s malignim bolestima

Sastanak s Udrugom Krijesnica o zaštiti prava djece s malignim bolestima

U Uredu pravobraniteljice za djecu 9. listopada 2020. održan je sastanak s predstavnicama Udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima – Krijesnica, izvršnom direktoricom Mirelom Stanić Popović i savjetnicom u ostvarivanju prava pacijenata Dunjom Lačan. Na sastanku je bilo govora o tekućim programima Krijesnice te problemima na koje nailaze djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji. Ovim sastankom udruga je ujedno zaokružila svoje aktivnosti koje su provođene tijekom rujna – mjeseca podizanja svijesti o malignim bolestima dječje dobi.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić na sastanku su izvijestile predstavnice Krijesnica o aktivnostima Ureda pravobraniteljice usmjerenima podizanju standarda zaštite prava djece oboljele od malignih bolesti.

Posebno je bilo govora o preporuci pravobraniteljice za djecu o potrebi osiguranja nastave za srednjoškolce koji se nalaze na dugotrajnom bolničkom liječenju. Razgovaralo se i o poteškoćama na koje nailaze roditelji oboljele djece prilikom ostvarivanja prava iz mirovinskog i sustava socijalne skrbi te o potrebi osiguranja sustavne kontinuirane psihosocijalne podrške djeci, roditeljima i članovima obitelji koji su suočeni s dijagnozom maligne bolesti djeteta, kao i odgovarajuće podrške stručnjacima koji rade s djecom.

Jedna od tema kojoj je posvećena posebna pozornost odnosila se na pedijatrijsku palijativnu skrb, koja bi, na što pravobraniteljica za djecu kontinuirano ukazuje, trebala biti organizirana prema najvišim europskim standardima, što još uvijek nije na odgovarajući način zaživjelo.

S predstavnicama Udruge dogovoren je nastavak suradnje s ciljem nastavka rada na podizanju svijesti o potrebama i ostvarivanju prava djece koja boluju od malignih bolesti i prava njihovih obitelji.