Sastanak s voditeljicama Centra “Dječja posla”

Sastanak s voditeljicama Centra “Dječja posla”

Lidija20150130 002U Uredu pravobraniteljice za djecu 30. siječnja 2015. održan je sastanak s voditeljicama Centra za psihosocijalnu dobrobit djece i mladih “Dječja posla”, psihologinjama Slavicom Dević i Majom Bošnjak Goleš. One su savjetnici pravobraniteljice za djecu Lidiji Petrović predstavile djelatnosti kojima se Centar bavi, istaknuvši potrebu terapijskog tretmana djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u institucijama i udomiteljskim obiteljima, kao i važnost terapijskog rada s djecom u procesu pripreme za postupak posvojenja.

 

Posebno je istaknuta potreba psihoterapijskog tretmana navedene grupe djece s obzirom na to da se radi o visokorizičnoj skupini djece, kojoj psihoterapija nije dostupna u potrebnoj mjeri za vrijeme trajanja smještaja. Tom prilikom posebno se raspravljalo o procesu deinstitucionalizacije domova, nedovoljnoj podršci udomiteljima i udomljenoj djeci te o primarnoj potrebi djece, izdvojene iz bioloških obitelji, za psihoterapijskim tretmanom, s obzirom na evidentnu potrebu prorađivanja traumatskih iskustava.

Centar “Dječja posla” je organizacija civilnog društva osnovana 2013. godine, čiji je cilj promicanje, zaštita i unapređivanje psihosocijalnog zdravlja djece te pružanje stručne podrške svim relevantnim dionicima njihovog razvoja i dobrobiti.