Seminar studenata pedagogije u Maloj kući dječjih prava

Seminar studenata pedagogije u Maloj kući dječjih prava

StudenticeStudenti završne godine diplomskog studija pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu došli su 13. siječnja 2015. u Malu kuću dječjih prava kako bi prikazali pravobraniteljici Ivani Milas Klarić kreativna didaktička sredstva, igre i igračke, koje su sami osmislili i izradili kako bi djeci pomogli da usvoje i utvrde znanja o pravima djeteta.

 

Bio je to njihov seminarski zadatak u sklopu kolegija “Prava djeteta u odgoju i obrazovanju”, koji vodi prof. dr. sc. Dubravka Maleš, istaknuta stručnjakinja u području učenja o dječjim pravima, posebice u predškolskoj i ranoj školskoj dobi.

Trideset studenata prezentiralo je različite društvene igre, varijante igara s posebno izrađenim igraćim kartama, kartice s pitanjima i posebnim zadacima, domino-kartice, kao i raznovrsne dvodimenzionalne i trodimenzionalne konstrukcije i ilustracije čija je svrha privući pažnju i motivirati djecu da se zainteresiraju za sadržaj Konvencije o pravima djeteta. Neki od njih pritom su se priklonili izradi inačice neke od poznatih igara (npr. Crni Petar, Pictionary, Taboo), a neki su se hrabro upustili u osmišljavanje neobičnih novih igara. Kreativnost su iskazali i smišljanjem imena igara: “Čuvar dječjih prava”, “Dječja prava nisu tabu”, “Održimo dječja prava uspravnima”, “Pravo na 8 sekundi”, “Ne pravi se – o-pravi se!” i drugih.

Jedna od studentica pripremila je izlaganje o instituciji pravobranitelja za djecu, prikazala zakonske ovlasti pravobraniteljice te iznijela primjer njezinih preporuka u području odgoja i obrazovanja. Nakon toga je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić odgovarala na pitanja studenata o načinu rada, mogućnostima i mehanizmima njezinoga djelovanja i utjecaja u unapređivanju zaštite prava djeteta, o načinu podnošenja prijava, o tome koliko se djeca sama javljaju i slično.