Sigurnost djece na internetu

Na inicijativu savjetnice za informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje Željke Knezović, u uredu pravobraniteljice za djecu u Splitu 21. listopada 2008. održan je sastanak o sigurnosti djece na internetu. Sastanku su nazočili i predstavnici Microsofta Sandra Vujčić i Darko Jureković, zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc. Lora Vidović i savjetnice Branka Reić Kukoč i Ana Pezo.

 

Na sastanku su predstavljeni rezultati istraživanja i ankete koju su proveli nastavnici informatike u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje među 488 učenika od 5-8 razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike. Cilj ankete je bio ustanoviti: koliko vremena učenici provode i što rade na internetu; koje su im vrste stranica zanimljive; izrađuju li vlastite stranice ili blogove; znaju li roditelji što oni rade na internetu; vole li se služiti internetom i jesu li pritom doživjeli neku neugodnost. Rezultati ankete upućuju na nužnost edukacije i senzibilizacija i djece i učitelja, a posebno roditelja.

Na sastanku je istaknuta važnost nastave informatike u odgoju i obrazovanju djece za korištenje interneta. Ujedno se raspravljalo o kreiranju kompjuterskih igrica za djecu koje bi uključivale temu zaštite prava djece, o sadržajima i naputcima za roditelje u okviru

udžbenika za djecu, o roditeljskim sastancima koje bi organizirali učitelji informatike, sadržajima školskih web stranica, potrebi nadziranja djece na forumima koji su sastavni dio web stranica škole, kršenju prava djece na internetu, načinima postupanja u tim slučajevima te standardima zaštite.

Predstavnici Microsofta izrazili su želju da i oni budu dio projekata koji se odnose na zaštitu djece putem interneta, uključujući svoje resurse. Povodom dana sigurnog interneta, 10. 2. planiraju organizirati okrugli stol o sigurnosti djece na internetu, uz sudjelovanje Agencije za odgoj i obrazovanje, UNICEF-a i Ureda pravobraniteljice za djecu.