Skup u Rijeci uz Međunarodni dan ljudskih prava

Skup u Rijeci uz Međunarodni dan ljudskih prava

RI PGZ

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava u Primorsko-goranskoj županiji 9. prosinca 2015. održana je prezentacija knjige “Dolje s oružjem”, reprinta izdanja iz 1913., te izlaganje o djelovanju i životu književnice Berthe von Suttner, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1905. godine. Knjigu je predstavila Šuhreta Dumanić, mirovna aktivistkinja, članica udruge “Vještine” iz Opatije.

Na događanju su sudjelovali predstavnici Primorsko-goranske županije, članovi Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, Savjeta za ravnopravnost spolova, predstavnici nacionalnih manjina i udruga koji se bave ljudskim pravima. Nakon uvodne riječi pročelnika Ureda županije Gorana Petrca, prisutnima su se obratile savjetnica pučke pravobraniteljice u područnom Uredu u Rijeci Dijana Kesonja, ukazujući na važnost dostupnosti područnih ureda pučke pravobraniteljice građanina, te savjetnica pravobraniteljice za djecu u riječkom regionalnom uredu Danijela Žagar, ukazujući na djecu kao posebno ranjivu skupinu građana i potrebu da država, lokalna zajednica i pojedinci vode brigu o pravima i interesima djece.

Uslijedila je kratka rasprava u koju su se uključili i predstavnici nacionalnih manjina, a posebno se, s obzirom na osvrt na sadržaje knjige Berthe von Suttner, razgovaralo o važnosti preventivnih programa i razvijanja kulture nenasilja, uz prisjećanje i na nedavne terorističke napade u svijetu i probleme izbjeglica.