Smještaj djece u ustanove socijalne skrbi

Smještaj djece u ustanove socijalne skrbi

DelinkvencijaU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade, u Zagrebu je 2. srpnja 2014. održan stručni skup “Smještaj djece u ustanove socijalne skrbi”. Tema je obuhvatila zaštitu djece s poremećajima u ponašanju prema kojoj se poduzimaju obiteljskopravna ili kaznena pravna mjera smještaja u odgojne ustanove koja se, nažalost, u velikom broju slučajeva pokazuje neučinkovitom.

 

Zbog zajedničke odgovornosti svih sudionika u procesu zaštite ove iznimno ranjive skupine djece, o problemima iz perspektive svojih institucija govorili su sutkinja obiteljskog prava Općinskog suda u Puli Andrijana Modrušan, sutkinja za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dijana Rizvić te Marijana Žunić iz PU Primorsko-goranske. Uz djelatnike domova socijalne skrbi, centara za socijalnu skrb, zdravstvenih i pravosudnih institucija, skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Tijekom izlaganja i rasprave otvorila su se brojna pitanja o potrebi bolje zaštite ove djece na koja sustavi zasad nemaju zadovoljavajuće odgovore. Zaključak je da je nužno unaprijediti i poboljšati rad s djecom smještenom u odgojnim ustanovama te će se preporuke sa skupa uputiti nadležnom ministarstvu.