Smotra projekata iz područja odgoja za ljudska prava

Smotra projekata iz područja odgoja za ljudska prava

 

smotra3_mDvanaesta po redu Smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, održana je 22. svibnja 2012. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu.  Svoje projekte predstavila su djeca iz predškolskih ustanova te učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Predstavljanju je, uz brojne uzvanike, prisustvovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je i pozdravila sudionike Smotre, te njezina savjetnica Tanja Opačak.

 

Pozdravnim govorima učenicima i njihovim mentorima obratili su se gosti skupa, koji su istaknuli važnost obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Građanski odgoj i obrazovanje imaju višestruki učinak na osobni razvoj djece i mladih u odgovorne članove društvene zajednice. Kroz izradu projekata učenici se osposobljavaju da budu konstruktivni građani posvećeni izgradnji boljeg društva.

Učenici su sucima smotre predstavili svoju viziju i pokušaj rješavanja njima zanimljivih i važnih problema koje su uočili u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Teme kojima su se učenici bavili kroz svoje projekte i ove su godine bile zanimljive i aktualne. Bilo je riječi o njegovanju tradicijskih običaja i očuvanju kulturne baštine, volontiranju, pravilnoj prehrani, projektima očuvanja čistog okoliša, međugeneracijskoj solidarnosti, multikulturalnosti, toleranciji i prihvaćanju različitosti, rješavanju problema siromaštva u zajednici itd.

Vrijedno je  vidjeti i čuti kako djeca i mladi doživljavaju javne politike i zakonodavstvo, u odnosu na uočene probleme, kako promišljaju moguća rješenja problema i koje su konkretne akcije poduzeli u okviru svojih projekata kako bi unaprijedili postojeće stanje.

Više o Smotri i projektima pročitajte na web stranici Agencije za odgoj i obrazovanje.