Split: Konferencija “Umreženi protiv siromaštva”

Splitska udruga “Most” organizirala je međunarodnu konferenciju “Umreženi protiv siromaštva”, koja je od 17. do 19. svibnja 2018. održana u Splitu, pod pokroviteljstvom Grada Splita, Ministarstva za demografiju, obitelj i socijalnu politiku, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz partnersku podršku Sveučilišta u Splitu i Hrvatske mreže za beskućnike.

Prvoga dana Konferencije, u prostoru Stare gradske vijećnice predstavljeni su projekti i inicijative građana Splita u borbi protiv siromaštva (Humano srce splitskog Sveučilišta, O La La 366 večera, humanitarna akcija sportskih novinara “4N” – “Tona hrane za splitske beskućnike”, Socijalna samoposluga SolidarnoSt), projekt “Hrvatska nogometna reprezentacija beskućnika” te je promovirana brošura “Sportom protiv socijalne isključenosti”.

U okviru konferencije, u prostorijama sveučilišnog kampusa, 18. svibnja 2018. održan je skup na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Županije splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Grada Zagreba, Sveučilišta u Splitu, ureda pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu, ustanova socijalne skrbi te organizacija civilnog društva iz Hrvatske te drugih zemalja iz regije, a na kojem se raspravljalo o gorućem problemu siromaštva te mogućnostima njegova suzbijanja.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč sudjelovala je u radu konferencije kao panelistica u tematskom bloku “Transgeneracijsko siromaštvo, stigma siromaštva i posljedice na mentalno zdravlje – što činimo da ih umanjimo”. U kraćem izlaganju, osvrnuvši se na zabrinjavajuće podatke koji ukazuju na siromaštvo djece, kao i podatke o niskom postotku uključenosti djece u školsku prehranu u četiri dalmatinske županije, predstavila je dosadašnje preporuke pravobraniteljice za djecu (za uvođenje dječjeg proračuna, za besplatnu prehranu tijekom boravka u školi za djecu iz socijalno ugroženih obitelji te za osiguravanje unosa zdravih namirnica za djecu unutar školske prehrane).

Također je istaknula i dosadašnje inicijative i prijedloge za izmjene propisa koji posredno utječu na materijalni status obitelji (Ovršni zakon, Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, Zakon o doplatku za djecu, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj, Zakon o privremenom uzdržavanju i dr.).