Splitu je neophodan bolnički odjel dječje psihijatrije

U splitskom uredu pravobraniteljice za djecu 15. prosinca 2008. održan je sastanak Mile Jelavić s ravnateljem Kliničkog bolničkog centra Split i stručnjacima za mentalno zdravlje djece i mladih o problematici i potrebama djece s područja Dalmacije. Cilj sastanka bio je, među ostalim, ispitati mogućnosti za otvaranje bolničkog odjela dječje psihijatrije u Splitu.

Sastanku su, uz pravobraniteljicu i savjetnice Anu Pezo i Branku Reić-Kukoč, nazočili ravnatelj KBC-a Split Dujomir Mrasović, dječji psihijatri Silvana Krnić i Tomislav Franić te ravnateljica dječjeg doma Maestral Edita Maretić. U razgovoru je istaknuto da je u planu otvaranje bolničkog odjela dječje psihijatrije, ali prethodno treba riješiti problem prostora. Odjel bi se sastojao od stacionarnog tipa dječje psihijatrije, dnevne bolnice i ambulante. Dječji psihijatrijski odjel ima specifične zahtjeve i ne smije biti u sklopu odjela psihijatrije za odrasle, ali ipak treba biti u njegovoj blizini. Rješenje bi se moglo naći u suradnji i Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi te s Ministarstvom obrane, koje još uvijek raspolaže prostorom koji je Vlada RH dodijelila  KBC-u Split.

Dječji psihijatri Franić i Krnić istaknuli su i problem nedostatka stručnjaka psihijatara specijaliziranih za djecu kojoj treba takva vrsta pomoći te da je za područje regije, prema procjenama struke, potrebno je pet do šest dječjih psihijatara da bi zadovoljili trenutne potrebe djece. Prema informacijama ravnatelja KBC-a Split Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odobrilo je dvije specijalizacije dječje psihijatrije te se kroz mjesec dana planira raspisati natječaj.

Upozoreno je i da Splitu nema niti dovoljne resurse za osiguravanje potrebnih ranih intervencija i rano prepoznavanje psihijatrijskih teškoća djece te da Grad i županija nisu senzibilizirani za tu vrst problema. Splitu je neophodna i poliklinika za zaštitu djece, poput slične ustanove u Zagrebu.

Pravobraniteljica je nakon tog sastanka inicirala susret s predstavnicima Ministarstva obrane koji je održan 17. prosinca 2008 u Uredu pravobraniteljice u Zagrebu. Dogovoreno je da će se predstavnici tog ministarstva, zatim Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zajedno s pravobraniteljicom u siječnju uputiti u Split kako bi vidjeli na terenu u kakvom su stanju objekti, kako se koriste i koje se rješenje može naći u najkraćem vremenu.