Srednjoškolci uče o pravosudnim pravima djece

Srednjoškolci uče o pravosudnim pravima djece

U sklopu međunarodnog projekta o pravima djece u pravosudnom postupku pod nazivom “Right(s) court for children” dvadesetoro srednjoškolskih učenika posjetilo je Ured pravobraniteljice za djecu u Zagrebu 18. listopada 2016. i sastalo se s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić u Maloj kući dječjih prava. Projekt se provodi pod vodstvom međunarodne organizacije Terre des Hommes, a na području Hrvatske provodi ga nevladina organizacija Hrabri telefon. Cilj provedbe projekta jest podizanje svijesti i poboljšanje znanja djece o njihovim pravima u sudskim procesima, bilo da se pojavljuju na sudu kao žrtve, počinitelji ili svjedoci, kao i promoviranje pravosuđa prema potrebama djece.

Krajnji rezultat projekta je edukativna on-line igra za djecu na temu prava djece u sudskim procesima, nastala prema preporukama i idejama djece uključene u projekt. Kreirana on-line igra bi se nakon testne faze distribuirala u različitim zemljama EU te promovirala u nastavnim aktivnostima. Osim mjesečnih sastanaka s djecom koja sudjeluju u projektu, tijekom njegove provedbe predviđene su i druge aktivnosti, poput posjeta institucijama za zaštitu djece te radionica u kojima bi sudjelovala djeca i pravosudni djelatnici, na kojima bi se djeca educirala o svojim pravima, a zaposlenici u pravosuđu senzibilizirali za područje zaštite djece.

U Maloj kući dječjih prava pravobraniteljica i njezine savjetnice Davorka Osmak Franjić i Gordana Filipović, u razgovoru s učenicima predstavile su rad Ureda pravobraniteljice za djecu, posebice vezano uz unapređenje položaja djece u sudskim postupcima.