Stručni skup o podršci žrtvama i svjedocima

Stručni skup o podršci žrtvama i svjedocima

U organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima 1. listopada 2018. u Zagrebu je održana konferencija pod naslovom “Godina dana implementacije Direktive 2012/29/EU: uspjesi i izazovi”. Konferencija je organizirana u povodu 12 godina od osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te pete obljetnice rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Na skupu je analizirana praktična primjena Zakona o kaznenom postupku u sustavu podrške žrtvama i svjedocima, a sudjelovali su stručnjaci iz Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Županijskog suda u Zagrebu, Hrvatske odvjetničke komore, Pravnog fakulteta u Zagrebu te predstavnici organizacija civilnoga društva.

Kroz izlaganja i raspravu razmijenjena su iskustva u provedbi pojedinačne procjene potreba žrtve, ulozi opunomoćenika, savjetnika i osobe od povjerenja u kaznenom postupku te nužnosti standardiziranog pristupa u pružanju podrške. Istaknuta je važnost međuresorne suradnje između državnih tijela i organizacija civilnog društva s ciljem pružanja zaštite i podrške osobama pogođenima traumom kaznenih djela i prekršaja.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Gordana Filipović.