Stručni skup o posvojenju – u povodu Međunarodnog dana obitelji

Udruga “Na drugi način” i Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirale su 14. svibnja 2021. VII. stručni skup pod nazivom “Kako smo postali obitelj. Posvojenje – dio moje priče”. Skup je organiziran u povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji i šesnaeste godišnjice rada i provođenja programa edukacije i pripreme potencijalnih posvojitelja ovih dviju udruga. Zbog epidemiološke situacije skup je organiziran virtualno putem platforme Zoom.

Na skupu su sudjelovali stručnjaci koji se u svome radu susreću s posvojiteljskim obiteljima, a to su:  socijalni radnici, psiholozi, pravnici, psihijatri, odgajatelji, učitelji, pedagozi, studenti, ali i posvojitelji, te svi koje zanima tema posvojenja. Taj je događaj ostvaren u okviru projekta “Roditeljstvo na drugi način – podrška posvojiteljskim obiteljima”, uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tijekom stručnog skupa predstavljen je zbornik radova pod naslovom “Posvojenje – različite perspektive, isti cilj”. Zbornik obuhvaća radove znanstvenica i stručnjakinja iz područja socijalnog rada, psihologije, pedagogije i socijalne pedagogije, koje dolaze iz različitih institucija – sa sveučilišta, iz sustava socijalne skrbi, te zdravstvenog sustava. Radovi sadrže bogati pregled recentnih znanstvenih i stručnih spoznaja te na njima utemeljene brojne praktične smjernice za unapređivanje prakse posvojenja u Hrvatskoj.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, skup je pratila savjetnica Lidija Petrović.