Stručni skup “Pravo djeteta na život u obitelji”

STRUCNI SKUP SplitU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, Dječji dom Maestral organizirao je 22. svibnja 2017. stručni skup pod nazivom “Pravo djeteta na život u obitelji”. Skupu su nazočili predstavnici Centra za socijalnu skrb Split, Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, osnovnih škola i udruga koje pružaju socijalne usluge u lokalnoj zajednici te Ureda pravobraniteljice za djecu. Okupljene je pozdravila v.d. ravnateljica Dječjeg doma Maestral Veronika Perić.

Uvodno izlaganje pod naslovom “Što kad roditelji ustupe mjesto medijima” održala je prof. dr. sc. Maja Ljubetić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, ukazujući na rizike i negativni utjecaj medija na odgoj djece te na odnos roditelja i djece. Kroz izlaganje “Rad s rizičnim obiteljima” Toni Maglica predstavio je program podrške mladima u riziku i njihovim obiteljima koji provodi udruga MoSt. Psihologinja Blanka Čović i logopedinja u Domu za djecu Maestral Marija Vlašić predstavile su izvaninstitucionalne programe koje provodi Dom za djecu Maestral kao primjere dobre prakse u procesu transformacije ustanova socijalne skrbi.
Na kraju skupa predstavnica udruge FICE Hrvatska Ljiljana Ban predstavila je kampanju “Opening doors” (više o kampanji na http://fice.hr/?page_id=78) te je tom prigodom v.d. ravnateljici Dječjeg doma Maestral Veroniki Perić uručila ključić s plavom vrpcom koji predstavlja simbol kampanje “Opening doors”, čiji je cilj zaštita prava i poboljšanje uvjeta života djece, mladih i obitelji koji žive u teškim socijalnim uvjetima.
Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Branka Reić Kukoč.