Stručni skup o poslovnoj sposobnosti i skrbništvu

Stručni skup o poslovnoj sposobnosti i skrbništvu

Poslovna_sposob.strucniskupU organizaciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i Pravosudnom akademijom te uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u Šibeniku je 4. i 5. listopada 2011. održan stručni skup pod nazivom “Poslovna sposobnost i skrbništvo – raskorak između Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i prakse”. Uz brojne izlagače iz zemlje i inozemstva rad skupa pratili su brojni predstavnici centara za socijalnu skrb koji rade na poslovima skrbništva, sudaca koji rade na izvanparničnim postupcima lišenja poslovne sposobnosti, sudskih vještaka koji vještače u ovim postupcima, predstavnika civilnog sektora – udruga za samozastupanje i drugih. Prvom dijelu skupa nazočila je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Izlaganje na skupu održali su član UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom Gabor Gombas, zatim direktor Projekta za osobe s invaliditetom Sveučilišta Harvard za Središnju Europu Jan Fiala, savjetnica u Uredu pravobranitelja Republike Austrije Margit Uhlich, kao i niz domaćih stručnjaka i praktičara.

Kroz uvodna izlaganja istaknuti su brojni problemi s kojima se susreću stručnjaci uključeni u ove poslove, ali i same osobe koje se lišava poslovne sposobnosti. Istaknuti su i nedostaci normativnog okvira, odnosno ukazano je na neusklađenost propisa koji se dotiču lišenja poslovne sposobnosti te na potrebu harmoniziranja propisa s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Podaci dobiveni od centara za socijalnu skrb govore da u Republici Hrvatskoj ima oko 17.000 osoba lišenih poslovne sposobnosti, od kojih je više od 90% u potpunosti lišeno poslovne sposobnosti. Taj podatak, istaknuto je, otvara brojna pitanja o prijedlozima za lišenje poslovne sposobnosti, razlozima koji do toga dovode, načinu vođenja postupaka, procjenama vještaka i mnogim drugim temama.