Stručni skup “Pravni položaj maloljetnika u prekršajnom pravu”

Stručni skup “Pravni položaj maloljetnika u prekršajnom pravu”

PravosudjeNa poziv Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Gordana Filipović prisustvovale su 7. prosinca 2013. stručnome skupu “Pravni položaj maloljetnika u prekršajnom pravu”.

 

Uvodna izlaganja održali su sutkinja Prekršajnog suda u Zagrebu Nada Jelavić, viši sudski savjetnik iz Odjela dežurne službe Prekršajnog suda u Zagrebu Stanislav Walaszek, viši stručni savjetnik iz Odjela dežurne službe Prekršajnog suda u Zagrebu Gabrijel Jurina te odvjetnica Lea Čavić. Potom je uslijedila je rasprava u kojoj su stručnjaci ukazali na brojne probleme s kojima se susreću u prekršajnom zakonodavstvu, a vezano uz položaj djece počinitelja prekršaja. Zaključeno je kako su nužne zakonske promjene glede prava djeteta na branitelja po službenoj dužnosti, kako bi se svakom djetetu koje je uhićeno ili mu prijeti izricanje najteže kazne maloljetničkog zatvora omogućilo postavljanje branitelja po službenoj dužnosti kad to dijete zahtijeva. 

Također je istaknuto kako je nužna suradnja prekršajnog suda s centrom za socijalnu skrb, prisutnost stručnih suradnika na prekršajnim sudovima te specijalizacija prekršajnih sudaca za postupanje prema djeci prekršiteljima. Naglašena je i potreba zagovaranja “diverzije prekršajnih slučajeva” kada su u pitanju maloljetni prekršitelji, po uzoru na STOP program, čija je svrha da policija i socijalna skrb utječu na djecu kako ona ubuduće ne bi ponovno činila prekršaje.

I u ovoj je prilici istaknuto kako djecu treba samo u krajnjim i rijetkim slučajevima lišavati slobode te da je, umjesto toga, nužno koristiti sve moguće alternativne sankcije.