Stručni skup “Pravosuđe prilagođeno djeci”

Stručni skup “Pravosuđe prilagođeno djeci”

Pravosudje i djecaUdruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu, za svoje članove i druge zainteresirane stručnjake organizirala je 21. prosinca 2015. u Zagrebu stručni skup pod naslovom “Pravosuđe prilagođeno djeci”. Predsjednica udruge Lana Petö Kujundžić otvorila je skup i pozdravila izlagače koji su, svako iz svojega djelokruga, govorili o zaštiti prava djece u pravosudnim i upravnim postupcima.

Tako je psihologinja Renata Čorić iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, koja je i dugogodišnja sudska vještakinja, govorila o osobinama i najboljem postupanju prema djeci žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja. Sutkinja za mladež i članica Odbora za prava djeteta UN-a Renate Winter iz Austrije govorila je o međunarodnim dokumentima koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece koja su u kontaktu s pravosuđem, bilo kao počinitelji ili žrtve u kaznenim postupcima ili kao sudionici u građanskim postupcima. Naglasila je nužnost primjene i poštovanja ovih dokumenata od kojih je većinu ratificirala i Republika Hrvatska. Pri tome je posebno naglasila načelo najboljeg interesa djeteta koje je individualno, što znači da ne postoji definicija najboljeg interesa za svu djecu, već se procjenjuje u svakom pojedinačnom slučaju i za svaku situaciju djeteta. Naglasila je i da sve procedure institucija moraju biti prilagođene djeci i biti u njihovom najboljem interesu te da se djeci mora omogućiti da izraze svoje mišljenje i da ih se mora zaštititi od diskriminacije. Naglasila je i da nikad ne treba zaboraviti da je dijete subjekt i nositelj prava, a ne objekt.
Na kraju skupa je Nedjeljko Marković iz udruge “Pragma” nazočne upoznao s mogućnostima civilnoga sektora u zaštiti prava i interesa djece koja se susreću s pravosudnim sustavom.
Skup su pratile i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te savjetnice pravobraniteljice Gordana Filipović i Sanja Vladović.